Torokszorító nyomorban él a magyar gyerekek egyharmada

2017. november 20., 17:28

Szerző:

Ritka rossz a magyar gyerekek helyzete – írja a hvg.hu az Eurostat kimutatására hivatkozva. A 18 éven alattiak 33,6 százaléka él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben. Ennél csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet az Európai Unió tagországai között, a román gyerekek majdnem fele él szegénységben.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az Eurostat három feltételt határoz meg, hogy mi alapján számít valaki szegénynek. A három feltételnek nem kell együttesen teljesülnie, egy is elég ahhoz, hogy valaki ehhez a kategóriához tartozzon:

  • az ország mediánjövedelmének 60 százalékánál kevesebb pénzből él a szociális juttatásokat is beleszámítva,
  • a depriváció kilenc mutatója közül legalább három igaz rá, például hogy nem tudja melegen tartani a lakását, nem képes fizetni a váratlan költségeket, megcsúszik a rezsi fizetésével, vagy nincs mosógépe,
  • vagy olyan háztartásban él, ahol a munkaképes korúak a lehetséges munkaóráik kevesebb, mint 20 százalékában dolgoztak vagy tanultak az előző egy évben.

A legjobban a dán, finn, szlovén és cseh gyerekek élnek, náluk a szegénységi érték 14–17 százalék körül mozog. A legtöbb EU-tagországban csökkent a veszélyeztetett gyermekek száma 2010 és 2016 között. A legnagyobb mértékű csökkenés Lettországban volt, ahol a hat év alatt 42,4 százalékról 24,7 százalékra csökkent a szegény gyerekek száma. Uniós szinten a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett 18 év alattiak száma 27,5 százalékról 26,4-re változott 6 év alatt. Magyarország 5,1 százalékos javulást mutat, de az eredmény még így is ijesztően magas.

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.