Kiderül, mit jelentenek a számok a tojásokon

Többek között a tyúkok tartási körülményeiről és a tojás jótékony hatásairól beszélgettek a Jazzy rádióban. 

2023. szeptember 29., 14:24

Szerző:

Napi egy tojás elfogyasztása igen jótékony hatásokkal bír, például az epevezetéknek a működését tudja serkenteni és az epe ürülését, tisztulását tudja elősegíteni, emellett magas a vitamin- és fehérje tartalma is – közölte Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke a Jazzy Business Class című műsorában, amelyben annak apropóján beszél, hogy szervezete nemzetkozi együttműködésben uniós támogatást nyert arra, hogy promotálják a tojásfogyasztást 2023 és 2025 között.

A tojók tartásának módja is szóba került. Pákozd elmondta, kódokkal jelölik a dobozon vagy tálcán, de akár a tojáson magán is, ez jelöli a tartásmódot és a származást. A 0-ás kód az ökológiai tartásmódból származó tojásra vonatkozik, ez a tyúkok takarmányozására is vonatkozik. Az 1-es a szabadtartásos termelésből származó tojásokra vonatkozik, ebben az esetben van kifutója a tojóknak, a 2-es kód mélyalmos tartást jelöli, a 3-as kód a ketreces tartási rendszerre vonatkozik. Mindegyik tartásmódnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de még a 3-as is megfelel az állatjóléti követelményeknek – állítja az alelnök. 

A beszélgetés során felmerül még, hogy számít-e, mennyire sárga a tojássárgája, mennyi ideig lehet hűtőben és hűtőn kívül tárolni a tojást, és hogy mitől függ a tojások mérete. Az interjú teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)