Kiderül, mit jelentenek a számok a tojásokon

Többek között a tyúkok tartási körülményeiről és a tojás jótékony hatásairól beszélgettek a Jazzy rádióban. 

2023. szeptember 29., 14:24

Szerző:

Napi egy tojás elfogyasztása igen jótékony hatásokkal bír, például az epevezetéknek a működését tudja serkenteni és az epe ürülését, tisztulását tudja elősegíteni, emellett magas a vitamin- és fehérje tartalma is – közölte Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke a Jazzy Business Class című műsorában, amelyben annak apropóján beszél, hogy szervezete nemzetkozi együttműködésben uniós támogatást nyert arra, hogy promotálják a tojásfogyasztást 2023 és 2025 között.

A tojók tartásának módja is szóba került. Pákozd elmondta, kódokkal jelölik a dobozon vagy tálcán, de akár a tojáson magán is, ez jelöli a tartásmódot és a származást. A 0-ás kód az ökológiai tartásmódból származó tojásra vonatkozik, ez a tyúkok takarmányozására is vonatkozik. Az 1-es a szabadtartásos termelésből származó tojásokra vonatkozik, ebben az esetben van kifutója a tojóknak, a 2-es kód mélyalmos tartást jelöli, a 3-as kód a ketreces tartási rendszerre vonatkozik. Mindegyik tartásmódnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de még a 3-as is megfelel az állatjóléti követelményeknek – állítja az alelnök. 

A beszélgetés során felmerül még, hogy számít-e, mennyire sárga a tojássárgája, mennyi ideig lehet hűtőben és hűtőn kívül tárolni a tojást, és hogy mitől függ a tojások mérete. Az interjú teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

 

 

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.