Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie márciusban

Akik nem tudják legalább 80 százalékosra kitölteni a többek között az alapvető közlekedési szabályokra és elvekre, a különböző táblák jelentésére fókuszáló tesztet, azok a tavaszi szünet után újra próbálkozhatnak.

2021. február 24., 07:53

Szerző:

Márciusban több tízezer diáknak kell közlekedési alapvizsgát tennie – számolt be az Eduline. A teszt a 4-5. évfolyamon „elvárt”, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott lesz. Azok, akik legalább 80 százalékos eredményt produkálnak, névre szóló tanúsítványt kapnak. Ha valakinek nem sikerül teljesíteni a vizsgát március elején, akkor a tavaszi szünet után, április 19-30. között újra próbálkozhat.

A portál szerint a múlt héten bejelentett alapvizsga egyáltalán nem szerepel a tanév rendjéről szóló Emmi-rendeletben – írta a Hvg.

Az Eduline az ügy miatt megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és az Oktatási Hivatalt (OH) is. Arra voltak kíváncsiak, mikor tájékoztatták az iskolákat és a tanárokat a közlekedési alapvizsga részleteiről, de azt is meg szerették volna tudni, hogyan lehet egy olyan vizsga elvárás, amely nem is szerepel a tanév rendjében. Az OH azt a választ adta, hogy nem illetékesek a kérdésben, a minisztérium úgy fogalmazott, „a Nemzeti Alaptanterv a közlekedési ismereteket is rögzíti, mint az iskolában tanítandó tartalmat, ugyanakkor nincs olyan jogszabály, ami kötelezővé tenné a tanulók számára egy úgynevezett közlekedési alapvizsga letételét”: vagyis az „elvárt” vizsga nem kötelező – összegez az Eduline.

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok kitöltik a feladatlapokat a központi írásbeli felvételi vizsgán az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 2015. január 17-én. Fotó: MTI | Rosta Tibor)