Több száz milliót adott a kormány a mongol diákokkal trükköző iskolának

Olyan gyerekek kaptak fiktív osztályzatot, és év végi bizonyítványt, akik nem is tartózkodtak Magyarországon. 

2022. január 28., 11:01

Szerző:

177 millió 889 ezer forint ingatlanvásárlási támogatást ítélt meg a kormány annak a csepeli református iskolának, mely fiktív mongol diákokkal trükközött – írja a 24.hu.

Az Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziumnak egy tavaly november 16-i rendeletben ítélték oda a pénzt, a trükközésről pedig egy hónappal később írt a 24.hu, tehát a kabinet a döntés időpontjában a sajtóból még nem értesülhetett a problémákról. Viszont más gondok is voltak az iskolával, a rendelet megjelenésekor egy 2020. decemberi feljelentés után tavaly ősszel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már javában nyomozott költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt, és ez még most is tart. Emellett jelenleg is vizsgálja az iskola működését az illetékes kormányhivatal, valamint a Magyar Államkincstár. 

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározatból az is kiderül, hogy az iskola javára történő, 177,8 millió forintos átcsoportosításról a helyettese, Semjén Zsolt kezdeményezésére döntöttek.

A trükközés abban állt, hogy az iskola az előző, 2020/21-es tanévben annak ellenére szerepeltette a tanulói névsorban a korábbi mongol diákjait, hogy azok a koronavírus-járvány miatt 2020 júniusában hazarepültek Mongóliába, és a magyarországi gondviselőjük jelezte írásban, hogy nem fognak visszatérni. A gondviselő kérte is, hogy vegyék ki őket a nyilvántartásból. A 14 diák a tudtán kívül még fiktív osztályzatokat és évvégi bizonyítványt is kapott. Az iskola így felvehette utánuk az állami normatívát.

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok érkeznek a Városligeti Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)