Több száz milliós a kár: vonatbaleset történt Kétpónál

A helyszíni vizsgálat után megkezdték a műszaki mentést Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott vasárnap délben; a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hétfőn.

2023. július 10., 17:11

Szerző:

Kétpónál egy tehervonatból 9 konténerszállító kocsi kisiklott vasárnap délben, elzárta mindkét vágányt a forgalom elől. Szolnokról a helyszínre érkezett egy nagy teherbírású vasúti daru, amellyel a kisiklott kocsikat emelik be – írták.

A jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört, mintegy 2 kilométeren megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanokká váltak, helyenként új pályát kell építeni

– részletezték a károkat.

A bal vágányon sem közlekedhetnek a vonatok, mert az is megrongálódott, úgynevezett vágánygeometriai hibák keletkeztek. Ezek helyreállításán dolgoznak, illetve a másik vágányon lévő kocsik beemelését készítik elő a daru megfelelő letalpalását kialakítva – tájékoztattak, hozzátéve: a vasúti daru pozíciójának megváltoztatására is szükség lesz, a Szajol-Szentes-Hódmezővásárhely-Békéscsaba-Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet.

Hétfő reggelig a vonat utolsó kisiklott kocsiját rakománnyal együtt, a megfelelő műszaki vizsgálat és javítás után visszahelyezték a vágányra - közölték. A többi kocsi beemelése a daru új pozíciójából történik majd, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra - tájékoztattak.

A kár több száz millió forintra becsülhető – számoltak be. A helyreállítás a bal vágányon leghamarabb a hét második felében teszi majd lehetővé, hogy egyelőre sebességkorlátozással megindulhasson egy vágányon a forgalom – írták.

A közlemény szerint a vonatok módosított menetrend szerint, korlátozásokkal, késésekkel közlekednek, egy szakaszon pótlóbuszokkal kell utazni, járatkimaradásokra is számítani kell.

(Kiemelt képünk: illusztráció: Füst száll fel egy kisiklott tehervonatból az ohiói East Palestine-ban 2023. február 4-én. A vonatbaleset után a környéket evakuálták. Az 50 vagonból álló, veszélyes vegy anyagokat is szállító szerelvény február 3-án késő este siklott ki Ohio állambeli East Palestine-ban. Fotó: DUSTIN FRANZ/AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.