Több mint ötszáz magyar művész, oktató és kutató kéri Palkovics Lászlót, hogy állítsa le az MTA átszervezését

2019. február 8., 13:27

Szerző:

A magyar művészeti élet és az oktatás 566 képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben Palkovics Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét és a kormányt arra kérik, hogy haladéktalanul állítsa le a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését. A levelet az Akadémiai Dolgozók Fóruma honlapján tették közzé.

Levelük szerint aggodalommal figyelik az MTA átalakításának egyre nyomasztóbb híreit.

„Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére. Alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek”

– állapítják meg.

Véleményük szerint a pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű pályázaton kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Emiatt pedig a kutatók jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti.

Ahogy írják, ez a kaotikus helyzet méltatlan Magyarország és Európa sok évszázados értelmiségi létformáihoz, s a társadalom szolidaritásáért kiált. Ezért arra kérik a minisztert és a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le az átszervezést, adja vissza az MTA autonómiáját, az általa kezelt kutatóintézeti bérek fölötti kizárólagos jogosultságot, s ne rombolja le a kutatás működéséhez elengedhetetlen személyes perspektívákat. 

Közleményük azzal zárul, hogy e folyamat beláthatatlan következményekkel járhat, amelyek politikai rokonszenvtől függetlenül elfogadhatatlanok a nemzeti és egyetemes kultúra iránt felelősséget érzők számára.

Az aláírók között van Heller Ágnes filozófus, Konrád György író, Kornis Mihály író és Tarr Béla rendező.

(A Népszava nyomán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.