Több mint 60 kórházat bombáztak le az oroszok a háború kezdete óta

A 3,5 milliót is meghaladja az Ukrajnát elhagyók száma.

2022. március 22., 15:50

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy az orosz invázió közel négy héttel ezelőtti kezdete óta 62 különálló támadást regisztráltak ukrajnai egészségügyi intézmények ellen. A szervezet szerint 15 ember halt meg a támadásokban, és legalább 37-en megsebesültek, írja a BBC.

Eközben a WHO lengyelországi tisztviselői szerint egy gyors értékelés szerint az oda érkezett mintegy félmillió menekült mentális egészségügyi problémákkal küzd, elsősorban a trauma miatt. A határokon dolgozó egészségügyi dolgozók arról számolnak be, hogy a beérkező gyermekek és anyák kimerültségtől és kiszáradástól szenvednek, míg sok idős ember napokig tartó utazás után érkezik, és nem kapja meg az alapbetegségeit kezelő gyógyszereket.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) jelentése szerint már több mint 3 és félmillió ember menekült el Ukrajnából. Ez a szám közelít az eredetileg saccolt négymillióhoz, és az ügynökség ma elismerte, hogy hamarosan meg is haladhatja azt. Az UNHCR egyelőre nem vizsgálta felül a tervezett számadatot, de a WHO-val együtt azt mondják, hogy még további embertömegek érkezésére számítanak.

(Kiemelt kép: BULENT KILIC / AFP)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.