Több mint 40 millió forintot költöttek el a csepeli lapra, hogy Németh Szilárd híres legyen

2019. február 16., 20:20

Szerző:

2018-ban 40 731 672 forintot fordított Budapest XXI. kerületének az önkormányzata a Csepeli Hírmondó megjelentetésére. A gyakorlatilag fideszes pártlapként működő reklámújságot kéthetente dobják be a kerületi postaládákba 32 ezer példányban. Főleg arról ismert, hogy a Fidesz rengeteg alkalommal szerepel benne, Németh Szilárd volt polgármester és Fidesz-alelnök – aki a jelenleg függetlenként politizáló Szabó Szabolcs megvert az április 8-i parlamenti választásokon – gasztropápaként mutatkozott be a hasábjain – derül ki abból a közérdekű adatigénylésből, amelyet Bogád Zoltán volt újságíró nyújtott be az Átlátszón keresztül

Fotó: Kovalovszky Dániel

A válasz tanúsága szerint Németh szilárd nem kap pénzt a közreműködésért a Csepeli Hírmondó elkészítésében, a lap 8 munkatársa, öt újságíró és három fotós pedig havi átlag 28 ezer forintért – egy év alatt összesen 2 663 531 forintért – dolgozott a cikkeken. A 40 731 672  forint a nyomdai előkészítés, a nyomdai munkálatok, grafika, tördelés, korrektúra, terjesztés költségeit foglalja magában.

A csepeli önkormányzat egyébként nem is csinál titkot abból, hogy fideszes pártlapként működik. Bogád Zoltán kérdésére, hogy hajlandóak lennének-e esetleg megjelentetni az ellenzék öt pontját, ezt a mindent elsöprő választ gyöngyözte ki magából:

„Olyan jellegű hirdetések nem jelenhetnek meg a lapban, amelyekkel az olvasókat igyekeznek rászedni, átverni. Nem jelenhet meg piramisjáték, ál-orvosi eszköz bemutatós hirdetés és politikai átverés sem. A túlóráról szóló törvény például minden tekintetben megfelel az Európai Unió jogrendszerének. A tagállamok nagy része a magyarnál is több túlóra-lehetőséget engedélyez a munkavállalók részére. Sem Magyarországon, sem az Európai Unióban nincs rabszolgaság és rabszolgatörvény. Az ellenzéki öt pont olyan szinten sérti a valóságot, hogy a Csepeli Hírmondó jogilag is perelhető lenne a megjelentetése esetén.”

Az ellenzék a decemberi tüntetések óta

  • a túlóratörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat,
  • az Európai Ügyészséghez való csatlakozást,
  • és független közmédiát

követel.

 

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárást egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.