Több katonát küldene Magyarország Afrikába

Hazánkba látogatott a francia külügyminiszter, 19 éve nem került ilyenre sor.

2021. szeptember 11., 15:08

Szerző:

Budapesten tárgyalt a francia külügyminiszter pénteken. Jean-Yves Le Drianszerint közös érdek a kontinens biztonságának szavatolása, különösen az afganisztáni kudarc után, ami növeli a terrorfenyegetettséget és egy újabb migrációs hullám esélyét. Beszélt arról is, hogy erkölcsi kötelességünk befogadni azokat az afgánokat, akik segítették a nemzetközi csapatokat.

Szijjártó Péter szerint fontos kérdésekben sokszor ugyan eltérnek az álláspontok, de higgadtan kezelik a vitás ügyeket. Az szubszaharai térségben növekvő terrorfenyegetettség miatt nő a migrációs nyomás, de Magyarország készen áll, hogy - amennyiban a Parlament is hozzájárul - katonákat küldjön a Takuba francia terrorellenes alakulatba - írja a Euronews. 

A tárgyaláson szóba került a gazdasági együttműködés is. A felek közösen lépnek fel a nukleáris energia diszkriminációjával szemben, mivel az szükséges a klímaváltozás megállításához. ennek megfelelően több francia cég is részt vesz a paksi atomerőmű 2. blokkjának építésében.

Az elmúlt 19 évben nem járt francia külügyminiszter hazánkban.

(Marazi-Sarif, 2016. május 18. Magyar katonák leszállnak egy C 17-es repülőgépről Afganisztánban, Mazari-Sarif katonai repülőterén 2016. május 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)



Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.