Tüntettek Budapesten az MTA szabadságáért és a kutatóhálózat államosítása ellen - Galéria

2019. június 2., 15:50

Szerző:

Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának" jelszó alatt hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra, amelyről az Index tudósított. A demonstráció előzménye, hogy a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció és megkérdezése nélkül elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításának tervezetét.

A szervezők délután kettőre hirdették meg a gyülekezőt a Fővám téri Corvinus Egyetemhez, innen vonulnak az MTA-épülethez, érintve "a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit", így az ELTE Bölcsészettudományi kart és a CEU-t. 

A tüntetésen több ezren vannak ott, MTA-s kitűzőkkel és táblákkal. "Az államosítás nem innováció", "Hetedik parancsolat: Ne lopj! (És ne tőlünk!)", "Az állam nem támadhat rá a nemzet tudósaira", "Töriből csak a Rákosi-korszakig jutottatok?", olvasható többek között a táblákon.

A tömegben ott van a Momentum Fekete-Győr András vezetésével, a DK Gréczy Zsolttal, látni Párbeszéd-zászlót is, valamint ott van az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, mellette Pálinkás József volt MTA-elnök. Néhány rendőr biztosította az eseményt. A szervezők egy kis színpadot is felállítottak az egyetem épületének sarkába.

Ezután Deák Dániel egyetemi oktató kissé pesszimista beszédében azt mondta, ha a kutatóintézetek dolgozói behódolnak, vagy nem állnak ki az igazukért a kormány nyomásával szemben, akkor azzal megalkusznak. A nagy kérdés, hogy érdemes-e így dolgozni. Deák szerint nem.

Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja azt mondta: „Nem tűrjük, hogy kormányhivatalnokok döntsenek kutatásokról, kutatói munkáról. Ilyen a világon sehol sincs, egyetlen demokratikus államban sem”. 

A tömeg ezután a körúton a város irányába, az ELTE Bölcsészettudományi karához vonult át, ahol Egressy G. Tamás, a Spirita Társulat vezetője, rendező és színész szavalta el A walesi bárdok című Arany János-balladát, amiben burkoltan arról van szó, hogy a költőknek sosem szabad megalkudniuk a zsarnoksággal szemben, ki kell tartani. Miközben a tömeg eleje a szavalást hallgatta, a vége még a Kálvin téren volt, majd folytatódott a vonulás a CEU felé.