Iványi Gábor a Gyöngyöspata melletti tüntetésen: „Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktől”

2020. február 23., 16:50

Szerző:

Több ezer ember részvételével zajlott le vasárnap délután a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! nevű demonstráció a fővárosban. A tatárszentgyörgyi romagyilkosság 11. évfordulójára időzített esemény Setét Jenő jogvédő szerint

az elmúlt harminc év legnagyobb megmozdulása volt, amelyen romák mellett álltak ki.

Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Tüntetés Budapeste Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Tüntetés Budapesten
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

A Nyugati pályaudvarról a Kúria épületét érintve a Kossuth térre vonult a tömeg. Mint az Index tudósításából kiderül, eljött a Pedagógusok Demokratikus Szakszeverzete, A Város Mindenkié, az Amnesty és a Magyar Helsinki Bizottság is, tovább vidékről is számos roma szervezet érkezett. A putnokiak például Békét akarunkot skandálták. De megjelent Kerpel-Fronius Gábor, Baranyai Krisztina, Tordai Bence, Sermer Ádám, Kendernay János, Niedermüller Péter és Bősz Anett.

Amikor a menet megállt a Kúriánál, egy körben páran elkezdtek roma muzsikára táncolni.

Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Tüntetés Budapeste
Fotó: Mohai Balázs

Itt Setét Jenő szólt az egybegyűltekhez, azt mondta, hogy megvédik a bíróság függetlenségét, ami nem cseléd, nem szolga.

Setét Jenő főszervező beszél a Kossuth téren
Fotó: MTI/Balazs Mohai

A Parlamentnél egyperces csenddel emlékeztek a tatárszentgyörgyi áldozatokra. 

Beszédet mondott Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője:

azért imádkozott, hogy „Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktől”.

Illetve azt kérte, a nemzeti konzultációra szánt milliárdokat az oktatásra költse inkább a kormány. Hozzátette, szeretné látni, hogy egyszer a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök roma ember legyen.

Mint a Mérce tudósításából kiderül, a gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) buszokat is próbált szervezni, hogy a gyöngyöspataiak is ott tudjanak lenni a tüntetésen,

de 15 busztársaság is visszamondta félórával-órával a telefonos egyeztetések után a megrendeléseket.

Pár órával a tüntetés előtt azonban megoldódott a helyzet, Setét Jenő azt írta Facebookon, hogy már két busz tartott Gyöngyöspata felé. Setét posztjai szerint egyébként Ózdról, Nyíregyházáról, Putnokról és Szerencsről is érkeztek roma közösségek a fővárosba.

Az esemény egyik szimbolikus pontja az volt, amikor egy Nógrád megyéből érkező kislány, Apró eleresztett három békegalambot. Négy óra előtt nem sokkal lett vége a tüntetésnek.

A Roma Sajtóközpont helyszínen készített videója alapján is látható, mekkora a tömeg:

(Az Index és a Mérce nyomán)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.