Több épülettel is megtörténhet, ami a Jókai utcai lakóházzal történt

Tele van potenciális veszélyforrással a város, számtalan száz-, százhúsz éves belvárosi épületben végeztek az elmúlt évtizedekben válaszfalak áthelyezésével járó átalakításokat, miközben a tető karbantartása, a statikai szakértői vizsgálatok elmaradtak.

2022. június 29., 09:53

Szerző:

Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke arra figyelmeztet a megrepedt vakolat, az elrozsdásodott erkélykorlát, a gombás födémgerenda egy csendes hétköznapon is okozhat tragédiát, még csak a házban vagy a szomszédban zajló építkezés sem kell hozzá – írta a Világgazdaság.

A jókai utca hétfői tragédiájának pontos oka egyelőre nem ismert, de az elmaradt karbantartások és a szakszerűtlen kivitelezés egyaránt óriási probléma, és

szó szerint időzített bomba napjainkban.

A szakmai egyesület elnöke bízik benne, hogy a hétfőn történtek után több társasház megmozdul, és nem halogatja tovább a szükségesnek tűnő intézkedéseket. A feltáróvizsgálatokra senki és semmi nme kötelezi a lakóközösségeket, erre a közös képviselő csak javaslatot tehet. A szakember szerint Időszerű az épület átvizsgálása akkor, ha a lakásokon belül tömegesen került sor válaszfalak áthelyezésére, ha a szomszédban építkezés volt, és akkor is, ha évtizedek óta nem történt sem ellenőrzés, sem karbantartás a teherhordó tetőszerkezeten.

(Kiemelt kép: Összeroncsolódott személyautó a VI. kerület Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épület előtt 2022. június 28-án, amelynek homlokzati fal és tetőszerkezeti elemei az előző nap az utcára és parkoló autókra dőltek. fotó: MTI/Balogh Zoltán)