Felgyűlt a háború hordaléka a Tiszán

Az ukrajnai háború miatt kifejezetten megnőtt a Tisza felső szakaszáról Magyarországra a folyón lesodródó hulladék mennyisége – figyelmeztetett a Greenfo.

2022. augusztus 5., 10:17

Szerző:

A legnagyobb problémát a Tisza folyón az eldobott PEt-palackok jelentik, ezért az idei WWF PET-kupa versenyzői igyekeztek ettől a folyót megtisztítani. Idén különösen nehéz dolguk volt a Greenfo híradása szerint,  ugyanis a folyó Cigánd és Tiszadada közötti 86 kilométeres szakaszán máris több a hulladék a közeljövőben pedig

mintegy 20 százalékos növekedésre számítanak a civil szervezet munkatársai, az ukrajnai háború miatt ugyanis Kárpátalja lakossága a menekültekkel kiegészülve nagyon jelentősen megnőtt.

Ez pedig több szemeteléssel is járt. A PET-kalózok által szedett hulladék egyébként teljes mértékben újrahasznosításra kerül. 60 százalékát tisztítás és darálás után használják fel, ilyen műanyagból készült például az a kenu is, amivel a szemetet a folyóról szedik.

Hankó Gergely projektvezető az idei szemétszedésről elmondta, „Minden, ami a boltok polcain megtalálható. A felvizi országokban az ártéri növényzet előszelektálja a hulladékokat, tehát ott pl. a nejlonok felakadnak a part menti növényzetre. Nagyon sok helyen lehet látni sajnos, hogy mind a folyóknak az alja, mind a part menti növényzet, mint egy műanyag kerítés, tele van zacskókkal. Mi pedig megkapjuk a lebegő csomagolási hulladékokat, tehát a PET palackokat, mosószeres- tusfürdős flakonokat, minden aludobozt, rengeteg üveget, de jönnek a hűtőgépek, tévék, fotelek és székek is”.

(Kiemelt kép: Sipos Katalin és a WWF PET csapat a szemeteszsákokkal. Fotó: WWF)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.