Százan tüntettek a tihanyi betontömbök ellen

Nem engedik, hogy beépítsék a zöldfelületet.

2021. augusztus 15., 22:10

Szerző:

Százan vonultak utcára szombaton Tihanyban a rév mellett, hogy tiltakozzanak a zöldfelület beépítése ellen. A helybéliék és a rendszeresen ott nyaralók szerint az óriási lakópark és szálloda építését tervezheti egy magánvállalkozó, ami évekre élhetetlenné tenné a környéket, és az új épületek örökre megváltoztatnák Tihany látképét és hangulatát. A lakók nem akarják, hogy négyemeletes betontömbök rontsák a tájképet, és megfossza őket a Balaton egyik kedvenc helyétől, ezért a Révbe Érünk Egyesület minden erejével tiltakozik a beruházás ellen. A demonstráción a Tihany fideszes polgármestere, Tósoki Imre nem tette tiszteletét – írta a 444.hu.

A portál videóriportjában elhangzik, a demonstrálók és az egyesület azt szeretné elérni, hogy minimum két évre építési moratóriumot hirdessenek, hogy újra lehessen gondolni a helyi építési szabályzatot és a terveket. Ezt azzal indokolták, hogy a zöldfelületeket meg kell óvni, a fakivágásokat meg kell akadályozni, a helyi élővilágot pedig meg kell védeni az ilyen mértékű pusztítástól.  A helyiek azt mondták, az önkormányzat eddig nem igazán kommunikált a tervezett beruházásokról, de amikor híre ment, hogy felvonulást szerveznek, a polgármester videóüzenetben próbálta elmagyarázni, hogy nem teljesen úgy vannak dolgok, ahogy a civilek gondolják. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Hungary, Western Transdanubian region, Lake Balaton, Tihany (Photo by FRILET Patrick / hemis.fr / Hemis via AFP)