„Ti lesztek a mi Habony Árpádunk”

2018. január 16., 18:56

Szerző:

– Hahó, többségben vagyunk – biztatta a hallgatóságot Kunhalmi Ágnes az MSZP és a Párbeszéd pécsi programbemutató rendezvényén, ahol bejelentették, a szövetséges pártok Mellár Tamást támogatják a Baranya megyei 1-es választókerületben, Vass Pétert, Szigetvár polgármesterét pedig a települését is magában foglaló 4-es  választókerületben indítják. A döntést bejelentő Tóth Bertalan arra kérte a többi ellenzéki pártot, álljanak ők is a jelöltek mögé.

Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan
Fotó: Kunhalmi Ágnes/Facebook

A szocialista frakcióvezető arról is szólt, hogy

Pécs ma nem szabad, a Fidesz kísérleti városává vált.

Ha itt beválik a megválasztott polgármester gyámság alá helyezésének gyakorlata, akkor ezt a mintát később a Fidesz országosan is érvényesítheti, ha ismét megnyeri a választást, tehát végleg felszámolhatják az önkormányzatiságot.

Kunhalmi Ágnes úgy látja, a baloldal egyre reménytelibb, és visszanyeri önbizalmát, de még mindig kétkedés és „pici bizonytalanság” érződik. A képviselő szerint ebben közrejátszanak az úgymond „elbizonytalanító politikai elemzések” is. És bár az MSZP budapesti elnöke hangsúlyozta, hogy „csak a hülye nem kételkedik magában”, a mostani kétkedés a remény ellenségese, és a Fidesz fő szövetségese. Holott Kunhalmi úgy látja, „van alternatíva: itt vagyunk”, utalt ezzel pártja és a Párbeszéd szövetségére.

A két párt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a beszédében a szociális demokrácia ígéretét hangsúlyozta, és a többség megszervezését nevezte feladatuknak. Példákkal támasztotta alá az Orbán- kormány áldemokráciájának súlyos következményeit, vagyis hogy miközben Magyarország a multicégek adóparadicsoma, addig az átlagosnál alacsonyabb jövedelmeket sújtó terhek itt a legnagyobbak, rekordalacsony az egészségügyi ráfordítás, miközben például a daganatos megbetegedések gyakorisága drámaian nagy.

Karácsony azt mondta: egyetlen betűt ígér a választóknak, az igazságból ma hiányzó I-t. „Ti lesztek a mi Habony Árpádunk” – fordult beszéde végén a közönséghez – „vigyétek a változás hírét”, mondta, arra célozva, hogy az ellenzéknek súlyos hátrányból kell indulnia a kormánypropagandával szemben.

A miniszterelnök-jelölt szerint egyenesen történelmi lépés Tóth Bertalan döntése, hogy saját maga helyett Mellár Tamás indulását támogatja az egyik pécsi választókerületben, és megismételte,

továbbra is nyitottak más pártokkal a szövetségkötésre.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.