Testkamerás civil rendőrök buktathatják le a szabálysértő gyalogosokat

A tervek szerint májustól a gyalogosok is találkozhatnak civil járókelőnek látszó gyalogos rendőrökkel, akik testkamerát viselnek, és az esetleges szabálysértésről bizonyítékként használható videofelvételt készítenek.  

2021. április 22., 16:42

Szerző:

A cél a civil ruhás kamerás járőrök bevetésénél ugyanaz, mint az autósok esetében volt.

Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr, és pont őt figyeli. Májustól a gyalogosok is egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy nem éppen egy testkamerával felszerelt rendőr áll mögöttük, amikor mobiljukba merülve átsétálnak a piroson, mert megérkezett a villamos, és amúgy is mesze volt még az az autó…

– közölte Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője. A rendőrség szerint az intézkedésre azért van szükség, mert túl sok a halálos és a súlyos sérülésekkel járó gyalogos baleset, és sok esetben a gyalogos hibájából következik be a tragédia.

Ha valaki autóval, motorral vagy kerékpárral halad át a piroson, azt 50 ezer forint közigazgatási bírsággal bünteti a hatályos jogszabály. Ha gyalogosan követik el ugyanezt, akkor szabálysértés 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Berzai Zolt azt is elmondta, hogy a rendőrség együttműködési megállapodás megkötését tervezi a Budapesti Autósok Közösségével. A BAK honlapot és Facebook-oldalt működtet, ahová a szabálytalankodó autósok, vagy furcsa közlekedési esetek kamerafelvételeit rakják ki. A megállapodás értelmében a civilek videói gyorsan eljuthatnak a rendőrséghez, ezáltal pedig jelentősen megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak, és minden más közúti garázdaságnak, szabálytalanságnak és pofátlanságnak – mondta Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője a Közlekedésbiztonságnak, amit a 24.hu szemlézett.

 

(Kiemelt kép: Német rendőr testkamerája. Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.