Terjed a madárinfluenza, hatezer tenyészlibát kell leölni Szentesen

Újabb vármegyében mutatták ki a vírus jelenlétét.

2023. november 14., 18:35

Szerző:

Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte kedden a hivatal honlapján. Az illetékes hatóságok intézkedtek az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy hatezer állatot számláló tenyészliba állományban is jelentkeztek a klasszikus jelek: megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése. A tünetek megjelenése után a Nébih laboratóriuma igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják. A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a felügyeleti, megfigyelési körzetet.

 (Kép forrása: Annari du Plessis / Pexels)

Csütörtökön kora délután érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Gerendáson egy holttestet és egy kialudt tűz nyomait találták meg.