42 tanú után sincs gyanúsítottja a terézvárosi házomlásnak

A rendőrség már építész-statikus szakértő bevonásával nyomoz a június végén leomlott terézvárosi tetőszerkezet ügyében.

2022. augusztus 1., 08:06

Szerző:

Még mindig nincs felelőse, gyanúsítottja a Jókai utcai házomlásának – tudta meg a Mandiner. A BRFK szóvivője, Csécsi Soma azt közölte, hogy immár 42 tanút hallgattak meg, de gyanúsított továbbra sincs, építész-statikus szakértő vizsgálja a történteket.

Azóta a munkavédelmi hatóság – amely egyébként is vizsgálódik az ügyben – több alkalommal folytatott helyszíni ellenőrzést az építkezésen, a baleset előtt történt tűzesetet pedig a tűzvédelmi hatóság vizsgálja.

A kivitelező, a Pillér-Lakás Kft. tagadja, hogy ők lennének a hibásak, statikusuk nem pályakezdő – értveltek. A cég ügyvezetője egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a II. világháborúban az épület találatot kapott, és mintegy tíz díszítő elem is megsérült. Akkor ezeket nem renoválták, most pedig a Műemlékvédelmi Hivatal kötelezte a céget arra, hogy az eredeti állapotot állítsák helyre. A cég arra gyanakszik, hogy a háború utáni munkálatok nem voltak szakmailag megfelelőek. A portálnak nyilatkozó építész szerint viszont teljesn abszúrd, hogy a kivitelező azt mondja nem követtek el hibákat és a második világháború utáni elhibázott renoválással takaróznak.

(Kiemelt kép: Nagy Tamás / 168.hu)

 

 

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.

Arra kéri Áder János, volt köztársasági elnököt az LMP, hogy ne csak szóban védje a természetet, vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé rendelet visszavonása érdekében.