Tényleg műszaki hiba miatt áll a Mátrai Erőmű

A két meghibásodás a normál működésből, elhasználódásból adódott. Egy darabig azért vártak a bejelentéssel.

2021. június 5., 09:36

Szerző:

Ahogy az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, csütörtökön este a 3-as blokknál szűnt meg 1 napra a termelés, pénteken hajnalban a 4. blokki kazánon következett be csősérülés. A két meghibásodás a normál működésből, elhasználódásból adódott.

A gőzturbina zavarának elhárítása után a 3. blokk még pénteken üzembe került, a 4. blokk javítása várhatóan vasárnap befejeződik és a tervek szerinti a kétblokkos normál üzem helyreáll.

Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, amelyek kedden befejeződnek és a hálózatra kapcsolódik a 224 megawattos (MW) villamosenergia-termelő egység.

A 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték, az illetékes hatóságok tájékoztatása mellett. Az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt – hangsúlyozták.

(Kiemelt kép: Kéntelenítő berendezés a Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzemében 2020. július 8-án. A 950 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkező mátrai az ország második legjelentősebb erőműve, amely tavaly a külszíni fejtéssel bányászott lignit elégetése és a napenergia hasznosítása mellett biomasszából, valamint anyagában nem hasznosítható (RDF) műanyag-hulladékból, továbbá gáz-tüzelőanyagból mintegy 4500 gigawatt-óra villamosenergiát állított elő, mely a hazai termelés közel 14 százaléka. Két saját tulajdonú bányája Visontán és Bükkábrányban található. MTI/Szigetváry Zsolt)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.