Teljes kompenzációt várnak az önkormányzatok a kormánytól

A kabinet a következő napokban tárgyal majd a nagyobb városok képviselőivel a kieső iparűzési adóbevételek ellentételezéséről. 

2021. február 16., 16:49

Szerző:

A kormány a következő napokban tárgyal az önkormányzatokkal az elvont források kompenzációjáról. Gulyás Gergely a 25 ezer feletti települések vezetőivel csütörtökön, a megyei jogú városokéval pedig pénteken egyeztet – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének online sajtótájékoztatóján elmondottakból.

Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke közölte: a következő napokban két fontos ügyben, az iparűzési adó elvonásának kompenzációjáról és az oltási programról is egyeztetnek a kormányzattal. Budapest főpolgármestere emellett azt is elmondta, fontosnak tartja, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjáról szakmai egyeztetés szülessen. Véleménye szerint az elsőt már sikerült elérniük, amikor elérték, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a kormánnyal. „A második csatát remélem, hogy sikerül megnyerni, és eredményesek lesznek a tárgyalások” – mondta a főpolgármester.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, kedden a szövetség elnökségének tatabányai ülése előtti online sajtótájékoztatón kijelentette: teljes kompenzációra tartanak igényt. „Adják vissza azt a pénzt, amivel mi eddig gazdálkodtunk, hogy a településeink lakói biztonságban és komfortérzéssel tudják a mindennapjaikat élni” – fogalmazott Gödöllő polgármestere.

(Kiemelt kép: Fotó: 168.hu | Karancsi Rudolf)