A virológus elárulta, mi lenne hatásos a járvány megállítására

Utolsóként vezettünk be korlátozásokat Európában.

2021. november 27., 15:42

Szerző:

A korábbi járványhullámok idején is Magyarország volt az utolsó Európában, amikor korlátozások bevezetéséről volt szó, úgy gondolja, ez most sem lesz másképp – mondta el Duda Ernő virológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

A szakember megemlíti, hogy nem lehet egész Európát teljesen lezárni három hétre, pedig csak ennek lennének járványtani hatásai. Duda Ernő beszélt az új vírus-mutánsról is „a jelenleginél több paraméter kellene ahhoz, hogy tudjuk, ez a vírusmutáció pontosan mennyire veszélyes, egyelőre csak azt tudjuk, hogy elég intenzíven terjed. Nem tudjuk, okoz-e súlyos betegséget, és nincs adat arra nézve, hogy az oltottak számára jelent-e komolyabb veszélyt, mint az eredeti, vuhani vírus” –tette hozzá.

Időközben a Pfizer által megjelent közleményben úgy látják, a Dél-Afrikában azonosított változat egyértelműen különbözik az eddigiektől, ezért lehet, hogy módosítani kell az oltóanyagot.

Duda Ernő erről úgy vélekedik, hogy „az új típusban 30 mutációt azonosítottak, aggodalomra ad okot, lehetséges ugyanis, hogy annyit változott a szerkezete, hogy képes áttörni a vakcinák által okozott védelmet.”

(Kiemelt képünk Duda Ernő, biológus, immunológus professzor. 2021. 04. 04. Fotó: Merész Márton)