Teljes a káosz két nappal az egészségügy elektronizálása előtt

2017. október 31., 08:41

Szerző:

Hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre, mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kell a rendelőkbe szállítania a szükséges eszközöket – tudta meg a Magyar Nemzet. Az eeszt lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja.

Egy háziorvos arról beszélt a lapnak: hiába van már olyan kártyaolvasója, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni, további öt ilyen eszközt szállítottak ki neki a rendőrök, nem tudni, miért. De nem ő van egyedül ilyen helyzetben. Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban is lehetett olvasni hasonló esetekről: egy püspökladányi rendelőben állítólag már hét kártyaolvasó pihen. 

Sokan közben azzal sincsenek tisztában, pontosan miként kell csatlakozniuk a hálózathoz, és hogyan kell használni az eszközöket, pedig a próbaüzem már megvolt. A háziorvosok ráadásul segítséget sem tudnak kérni, többen arról számoltak be, hogy az ÁEEK segélyvonala gyakorlatilag elérhetetlen. A legtöbben egy informatikus által, háziorvosoknak létrehozott honlapon tájékozódnak az eeszt-ről. Ott ugyanis részletesen, fotókkal illusztrálva mutatja be egy magánszemély, mi a teendő probléma esetén. De volt olyan orvos, aki szakszerű segítséggel sem tudott regisztrálnia az új egészségügyi hálózatba.

Az eeszt informatikai rendszerben – a tervek szerint – a megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető lesz. November 1-jétől tehát már az ország bármely kórházában és szakrendelőjében lekérdezhetővé válnak a betegek egészségügyi adatai.