Tehetetlenséggel, gyásszal teli ellenzék

Véget érhetnek a találgatások: minőségi adatok állnak a kutatók és politológusok rendelkezésére az ellenzék választási vereségének elemzésére. Elkészült a Závecz Research és a Közép-európai Egyetem országos kutatása, ami magyarázattal szolgálhat, miért fordultak a bizonytalanok a Fidesz felé, illetve milyen statégiai hibák jellemezték az egységes ellenzék lépéseit. Az előzetes adatokat a kutatósban résztvevő Szabó Andrea politológussal elemeztük.

2022. május 20., 09:24

Szerző:

A választások előtt a közvélemény-kutatások meglehetősen rosszul mérték fel a felek esélyeit. Ön is említette, milyen módszertani problémákkal küzdött a szakma, ami a bizonytalan előrejelzésekhez vezetett. A mostani felmérésnek mitől nagyobb a hitelessége?

A Závecz Researchnek a Közép-európai Egyetem megbízásából készített kutatása személyes megkérdezésen alapul. Nekünk, közreműködő kutatóknak kifejezett kérésünk volt, hogy az adatfelvétel módszertanával kapcsolatban folyamatos legyen az adatfelvevővel az együttműködés, és ismerjük a súlyozási eljárást. Ezeken sikerült is pontosítanunk. Az egyes eredmények olyan szinten erősítik egymást, hogy szakemberként bátran nevezhetem érvényesnek a kutatást.

A korábbi mérések nagy problémája volt, hogy a kérdezők nem kellő mélységben jutottak el a szegényebb, kisebb településeken élőkhöz. Ezen is sikerült változtatni?

Nagy adóssága a szakmának, hogy ezekhez a rétegekhez megfelelően eljusson. A felmérésbe került települések és az ott lakók bontása alapján is állítható, korrekt adatokhoz jutottunk. Fontos tanulság, hogy a kisebb településeknek jobban kell szerepelnie a mérésekben, úgy pontosabb eredményekhez juthatunk. Azonban ez nagyon megemeli a kutatások költségét.

Az anyagi forrásaiban most tovább gyengült ellenzéknek tehát még jobban a zsebébe kell nyúlnia, hogy pontos információkhoz szeretne jutni a társadalomról.

Érdemes lenne változtatni a gyakorlatukon: ritkábban, de annál több ember megkérdezésével kellene kutatásokat rendelniük. Itt van a kutya elásva, hogy hány településre jutnak el a kérdezőbiztosok. Lehetséges, hogy kevesebb adatfelvételre lenne szükség, de a szokásos ezer ember helyett inkább háromezer személy megkérdezését kellene kérniük.

Unyatyinszki György Szabó Andreával készült intejúja teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. május 19-én megjelenő számában olvasható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Urnabontás a Magonc Óvodában A Városligeti fasoron Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.