Kóborló tehenek akadályozták a közlekedést Zalában

Tucatnyi alkalommal akadályozta a vasúti közlekedést őrizetlenül hagyott tehenivel egy Alsónemesapátiban élő férfi. Most vádat emeltek ellene. 

2024. augusztus 12., 12:09

Szerző:

A Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője hétfőn közölte, hogy Zaleegerszegen emeltek vádat az ellen az Alsónemesapátiban élő férfi ellen, aki baleseteket és veszélyt okozva, tucatnyi alkalommal akadályozta a vasúti és a közúti közlekedést őrizetlenül járkáló szarvasmarháival. A 48 éves férfinek száznál is több tehene volt, de arról nem gondoskodott, hogy az állatok ne tudják elhagyni a legelőterületet. 

Vonat ütötte el őket 

Németh Eszter helyettes szóvivő azt mondja, a jószágok másfél év alatt 12 alkalommal úgy tévedtek rá a közeli vasúti sínekre és közutakra, hogy balesetet vagy veszélyt okoztak. 2022 őszén például három alkalommal is tehénnek ütközött a Nagykapornak-Zalaszentiván között közlekedő személyvonat, amelyek vezetői minden esetben gyorsfékeztek, de az ütközést nem tudták elkerülni. Két esetben az állat is elpusztult, valamint minden alkalommal a vonatokban is károk keletkeztek. Sőt, az egyik ütközés során a mozdony nem is tudott továbbmenni, ezért több járat kimaradt vagy jelentős késéssel közlekedett ezen a vasútvonalon.

Folyamatosan elkóboroltak 

Ezen túlmenően a férfi haszonállatai több alkalommal is őrizetlenül tévedtek be Alsónemesapáti központjába, ahol egy parkban, illetve az utcán okoztak fennakadást, az arra közlekedő személygépkocsik fékezésre, megállásra vagy visszafordulásra kényszerültek az ütközések elkerülése érdekében. Hét alkalommal a 76-os főúton, a kisbucsai útkereszteződés közelében is egyedül kóboroltak a szarvasmarhák, amelyek fékezésre, kerülésre kényszerítették a járművezetőket. Az állatokat többször is a kiérkező rendőrök terelték le az úttestről.

Vádat emeltek 

A vádirat tanúsága szerint személyi sérülés egy esetben sem történt, azonban a vádlott mulasztása minden esetben veszélynek tette ki az utasok testi épségét, egy esetben pedig jelentősen megzavarta a vasút mint közösségi közlekedési üzem működését. A férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen elkövetett többrendbeli vétség és közérdekű üzem működésének megzavarása miatt emelt vádat, amelyben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)  

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.