Tavaszi hadjárat Pécsett – A Fidesz nem kampányol, az ellenzék még nem egységes

Pécsett jelenleg csak egyetlen dolog bizonyos: új polgármestere lesz a városnak októbertől, hiszen két ciklus után távozik majd a fideszes városvezető, Páva Zsolt. Az ellenzék, az LMP kivételével, Péterffy Attila független jelölt mögött sorakozott fel. A Fidesz az egykori vízilabdázót, Vári Attilát indítja, aki kevéssé a politikai tevékenységéről, sokkal inkább olimpiai bajnoki címeiről ismert a városban. Színesíti a képet egy volt fideszes országgyűlési képviselő is, akit a KDNP támogat.

2019. július 13., 07:12

Szerző:

Együttműködési megállapodást írtak alá a közelmúltban pécsi civilszervezetek és – az LMP kivételével – az ellenzéki pártok. Ebben rögzítették: Péterffy Attila, a pécsi erőmű korábbi főigazgatója – jelenleg a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. műszaki fejlesztési és karbantartási igazgatója – lesz a polgármesterjelöltjük, továbbá közös képviselőjelölti listát állítanak.

Valaminek tehát történnie kellett az elmúlt időszakban, hiszen Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke áprilisban még azt nyilatkozta, hogy Péterffy „a Fidesz B terve”, hiszen nem a helyiek, hanem inkább pénzügyi-gazdasági körök érdekében vezetné a várost. Pécsiek úgy vélik: Mellár azóta belátta, hogy másnak már nem nagyon lenne esélye hatékony kampányt indítani októberig, ráadásul Péterffyt az ellenzéki pártok többsége is támogatja.

A pécsi Fidesz Vári Attilára, a helyi Sport Nonprofit Zrt. elnökére tesz. Az olimpiai bajnok egykori vízipólós, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a jelöltséget elfogadta ugyan, de ez csak akkor válik hivatalossá, ha a párt országos választmánya is rábólint, ami látszólag csak formalitásnak tűnik. Azonban ennél mégiscsak többről van szó, mert igencsak szembeötlő, hogy Vári a helyi kormánybarát sajtónak adott néhány interjún és némely városi eseményen való részvételen kívül semmilyen kampányt nem folytat. A ma már kötelezőnek számító közösségimédia-oldala is csak július első napjaiban készült el. Igaz, úgy tudjuk, azóta telefonos kampányba is kezdett.

Látogatóközpont nyílt a Pannonpower pécsi biomassza erőmű
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Akárki lesz is a befutó, nehéz helyzettel szembesül: egy sikeresnek egyáltalán nem nevezhető, Páva-korszaknak nevezett tízéves időszak után kell átvennie és rendbe tennie a várost. Pécs ugyanis – azok után, hogy a kormány a nagy önkormányzati hitelátvállaló csomag keretében 2013 végén átvállalta a település korábbi, több tízmilliárdos adósságát – csődhelyzetbe került, és újabb kormányhitelre szorult. Ezt pedig valahogy vissza kell fizetni. Persze sokan azt sem zárják ki, hogy a törlesztés is kampánytémává válik: nem lenne meglepő, ha a kormány a számára kedvező választási eredményben reménykedve az adósság elengedését ígérné.

Sokak szerint egy ilyen ígéret lehet a kampány során Vári legnagyobb aduja, a városban ugyanis nem igazán ismert személyiség, így vannak kétségek azzal kapcsolatban, hogy a választásokig hátralévő hónapokban föl lehet-e őt építeni esélyes jelöltté. Ráadásul független ellenfele, Péterffy Attila már márciusban elindította az úgynevezett „tavaszi hadjáratát”, s ennek keretében hetente teszi közzé vállalásait a honlapján. Kampányán láthatóan intenzíven dolgoznak, hiszen viszonylagos rendszerességgel jelennek meg vele interjúk, Facebook-oldalán pedig igen aktív: a korábbi egyszerűbb, szöveges és képes bejegyzései után megjelentek a szerkesztett, videós bejelentkezések is.

Színezi a képet ugyanakkor, hogy a polgármesteri posztra bejelentkezett az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelöltjeként Kővári János, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, akinek a jelöltségét támogatja a helyi KDNP is. Szervezete saját honlapján pedig nemrég online szavazást indított, azt kérdezve az olvasóitól, kit tartanak alkalmasnak a polgármesteri tisztségre a már bejelentett jelöltek közül. Nem árulunk el nagy titkot: a szavazáson Kővári nyert. Kővári annak idején úgy kerülhetett a Fidesz színeiben az Országgyűlésbe, hogy szervezete aktív részese volt a város fölötti Zengőre tervezett NATO-lokátor elleni sikeres tiltakozásnak, s ennek döntő szerepe volt abban, hogy a baloldal 2009-ben egy időközi önkormányzati választáson elveszítette a baranyai települést. Az ÖPE azonban helyben hamar összerúgta a patkót Páva Zsolttal, így Kővári a 2014-től kezdődő ciklusban elveszítette képviselői státuszát.

Külön bekezdést igényel a pécsi történetben az LMP, amely június közepén azt jelezte, hogy kiszáll az ellenzéki összefogásból, mert azt állításuk szerint a baloldal „elfogadhatatlan zsarolással” lehetetlenítette el. Az LMP – a párt megszólalásait a kormánypárthoz közelinek mondott helyi sajtótermékek rendszeresen közlik, ami nem számít általános jelenségnek a baranyai megyeszékhelyen – azt is jelezte, hogy saját polgármester- és képviselőjelölteket állít októberben. Aztán egyszer csak módosítottak, és új ajánlattal álltak elő: nem állítanak ugyan saját polgármesterjelöltet, sőt nyolc körzetben vissza is léptetik a képviselőjelöltjeiket, ezért viszont két másik körzetben az ellenzék lépjen vissza az LMP-s indulók javára. Közleményükben azt írják: ezek után már nem rajtuk múlik, hogy lesz-e teljes körű ellenzéki összefogás Pécsett. Azóta Keresztes Lóránt már azt jelentett be, hogy az LMP minden körzetben egyéni jelöltet állít.

A dolgok jelenlegi állása szerint még lehet egy-két meglepő fordulatra számítani a baranyai megyeszékhelyen. / Kelemen Sándor