Van, ahol tanárhiányt okoz az oltás megtagadása

Egy elitgimnáziumban a tanárok 5 százaléka esett ki január 1-jétől.

2022. január 4., 11:31

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk az EMMI közleménye szerint állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást. Van azonban olyan gimnázium, ahol fennakadásokat okoznak az oltatlan tanárok. A Telex az 1-je utáni első tanítási napon több középsikolánál is érdeklődött, hogyan fest helyben a valóság az országos statisztika mellett. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, Horváth Péter saját iskoláján kívül a helyi számokat is látja. Ő azt nyilatkozta a lapnak, hogy

a Révaiban egy matek, egy német és egy angol tanár tartott ki az elhatározása mellett, és nem oltatta be magát. Korábban hatan voltak, de három tanár végül beadta a derekát.

Mivel a Révaiban viszonylag nagyok a munkaközösségek, így a három szaktanár helyettesítését meg tudják oldani. A gimnázium egyik kollégiumi nevelőtanára német szakos is, ő az egyik beugró. Az angolnál sem gond a helyettesítés, a matematikánál pedig csoportok összevonásával oldják meg a pótlást.

„Ez annyit jelent, hogy az adott osztály eddig két csoportban tanult, most egyben teszi. Nyilván szerencsésebb a kisebb létszámú oktatás, a tanárra hárul a több feladat: a differenciálást megszervezni bonyolultabb, és több dolgozatot kell javítani… sorolhatnám.”

Horváth Péter úgy értesült, hogy a helyi intézmények egyharmada jár ugyanabban a cipőben, mint ők, és egyharmad azoknak a száma, ahol a helyettesítést még meg kell oldani. Van olyan iskola – nem a győri tankerületből –, ahol a „szerencsés” iskoláktól kérnek külsős segítséget.

A Budapesti V. Kerületi Eötvös József Gimnáziumban az igazgató szerint egyetlen olyan tanár van a nyolcvannyolcból, aki nincs beoltva, így ez az egy ember most nem tudott visszamenni tanítani. A szintén fővárosi Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója nem mondott pontos adatokat a lapnak. Porogi András annyit mondott, a körülbelül 38 tanár túlnyomó többsége be van oltva, de nem mindenki. Ehhez még annyit tett hozzá, a hiányzó tanárok helyettesítését biztosan meg tudják oldani.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Vajda János)