Támadják a kormányt a nyugdíjasok, íme a követeléseik

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint több ponton is igazságtalan és méltánytalan a jelenlegi nyugdíjrendszer.

2023. november 11., 10:38

Szerző:

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról és igazságosságáról tanácskoznak az Országos Nyugdíjas Parlament 6. küldöttgyűlésén. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint a fenntarthatóság és igazságosság érdekében több elemét is meg kell változtatni a nyugdíjrendszernek – idézte az elnököt az InfoStart. Szerinte csökkenteni kell a nyugdíjas férfiak és nők közötti különbségeket a havi juttatások terén, meg kell szüntetni a területi különbségeket, és változtatni kell az indexálás módszerén is.

Karácsony Mihály igazságtalannak tartja azt is, hogy ugyanolyan életút mellett (dada, üzletvezető, buszsofőr...), ugyanolyan szolgálati idő után különbség van azok között, akik négy évvel ezelőtt mentek és azok között, akik ma. Méltánytalannak tartják az is, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon sok kivétel, mentesség van.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta: a nyugdíjasok nem terhei, hanem erőforrásai a társadalomnak. „Nem eltartottként kell rájuk nézni. Nemcsak azért, mert a múltban megteremtették azokat a javakat, amelyek ma rendelkezésre állnak, hanem azért is, mert ma is sok nyugdíjas hozzájárul a nemzeti össztermékhez" – húzta alá.

A hazai nyugdíjasokon kívül az Európai Bizottság is nyugdíjreformot sürget Magyarországnak. Nemzetközi összehasonlításban rövid időn belül, 2025. március 31-ig törvénybe is kell foglalni az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és a 3,9 milliárd eurós kedvezményes hitel megszerzéséért.

(Kiemelt kép: Pixabay)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.