Támadják a kormányt a nyugdíjasok, íme a követeléseik

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint több ponton is igazságtalan és méltánytalan a jelenlegi nyugdíjrendszer.

2023. november 11., 10:38

Szerző:

A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról és igazságosságáról tanácskoznak az Országos Nyugdíjas Parlament 6. küldöttgyűlésén. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint a fenntarthatóság és igazságosság érdekében több elemét is meg kell változtatni a nyugdíjrendszernek – idézte az elnököt az InfoStart. Szerinte csökkenteni kell a nyugdíjas férfiak és nők közötti különbségeket a havi juttatások terén, meg kell szüntetni a területi különbségeket, és változtatni kell az indexálás módszerén is.

Karácsony Mihály igazságtalannak tartja azt is, hogy ugyanolyan életút mellett (dada, üzletvezető, buszsofőr...), ugyanolyan szolgálati idő után különbség van azok között, akik négy évvel ezelőtt mentek és azok között, akik ma. Méltánytalannak tartják az is, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon sok kivétel, mentesség van.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta: a nyugdíjasok nem terhei, hanem erőforrásai a társadalomnak. „Nem eltartottként kell rájuk nézni. Nemcsak azért, mert a múltban megteremtették azokat a javakat, amelyek ma rendelkezésre állnak, hanem azért is, mert ma is sok nyugdíjas hozzájárul a nemzeti össztermékhez" – húzta alá.

A hazai nyugdíjasokon kívül az Európai Bizottság is nyugdíjreformot sürget Magyarországnak. Nemzetközi összehasonlításban rövid időn belül, 2025. március 31-ig törvénybe is kell foglalni az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás és a 3,9 milliárd eurós kedvezményes hitel megszerzéséért.

(Kiemelt kép: Pixabay)

10:47

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.