Nem vagyunk szentek – ismerte be Pintér államtitkára

Takács Péter szerint trükköznek a kórházak. Merész kijelentés annak ismertében, hogy Pintér Sándor alá tartoznak az intézmények.

2023. október 21., 18:48

Szerző:

A november eleji kormányülésen dönthetnek a kórházi adósságok rendezéséről, ezt Takács Péter jelentette be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén – írta a Népszava.

Az államtitkár a fórumon közölte, hogy folyamatos tárgyalásban áll a Pénzügyminisztériummal. Nem csak egy „egyszerű” adósságrendezésről van szó, hanem arról is, hogy ”legalább a keletkező kiadások egy részét most el tudjuk ismertetni, hogy nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek”.

Példaként említette többek között a gyógyszereket és a gyógyításhoz használatos anyagokat, amelyek költségei az utóbbi időben majdnem a duplájára emelkedtek.

„Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk. Az egyik ilyen például, hogy körbefoglalkoztatjuk az orvosainkat” – jelentette ki. Takács közlése szerint a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos.

Így – állítása szerint – havonta több mint tízmillió forintot kapott fizetésként a munkájáért. „Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van” – közölte Takács Péter államtitkár.

(Kiemelt kép: Pintér Sándor belügyminiszter. Forrás: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / AFP)