Emléktábla

Táblát avattak a romák elleni rasszista sorozatgyilkosságok emlékére.

2021. augusztus 2., 19:57

Szerző:

Táblát avattak a romák elleni rasszista sorozatgyilkosságok emlékére a nyolcadik kerületi Fővárosi Cigány Önkormányzat épületének külső homlokzatán. Az Idetartozunk Egyesület és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által celebrált eseményen beszédet mondott többek között Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, aki párhuzamot vont a 2008-2009-es romák elleni bűncselekmények és a roma holokauszt között.

Mint mondta, az auschwitzi cigányláger mintegy 3000 fogvatartottját mészárolták le augusztus 2-áról 3-a virradóra. Majd, 65 évvel később agyonlőtték a kislétai Balogh Máriát, a kislányát pedig életveszélyesen megsebesítették. Setét Jenő úgy látja, nem csupán az időbeli egybeesés szolgáltatja a párhuzam alapját. Szerinte, a holokausztot okozó náci ideológia nem bukott együtt a Harmadik Birodalommal, hanem tovább él a neonáci félmilitáris szervezetek örökségében a huszonegyedik században.

Setét Jenő hozzátette: az ilyen csoportosulások tagjai úgy kiabálnak cigánybűnözést, hogy tagjaik közt sok korábban már elítélt bűnöző található. Az Idetartozunk Egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy ezektől az ideológiáktól meg kell védeni az országot, ez azonban nem csupán a romák feladata, hanem a politikai pártok, intézmények és a civileké is. „A holokauszt ugyanis nem cselekvéssel kezdődött, hanem szavakkal” – mondta, majd hozzátette: e szavak egyike volt a cigánybűnözés is.

A táblaavatást a roma holokauszt áldozataira történő megemlékezés követte, 19 órakor a Nehru parton.

(Kiemelt kép,Fotó: Daróczi Dániel)