Áprilisban bezuhant a születésszám, aggasztóak a demográfiai adatok

Folyamatosan csökken a születésszám, ez pedig egyre komolyabb problémákat okozhat.

2024. május 31., 13:31

Szerző:

Megérkeztek a legfrissebb, áprilisi demográfiai adatok: a születésszám egyértelműen csökken, de a halálozások számának emelkedése is mérséklődött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Az előzetes adatok szerint 2024 áprilisában 6139 gyermek született Magyarországon, ami azzal összevetve, hogy 30 napos hónapról van szó, még alacsonyabbnak tűnik, ugyanis az eddigi években a legrövidebb, februári hónapokban is ennél több csecsemő látott napvilágot.

Az idei áprilisi adat 3,9%-os visszaesést jelent a tavalyi évhez képest: 2023 áprilisában 250-nel több kisbaba született hazánkban.

A 2024 év eddig eltelt hónapjait tekintve is aggasztó a helyzet, ugyanis a januártól áprilisig tartó időszakban összes 25 468 gyermek jött világra, ami 7,9%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A teljes termékenységi arányszám, amely annak arányát mutatja meg, hogy 1 nő hány gyermeket vállal élete során, 1,48-ról idén az év első 4 hónapjában 1,37 csökkent, áprilisban pedig 1,37-ről 1,33-ra zuhant 2023 áprilisával összevetve.

A születésszám alacsony, más mutatók azonban némileg javultak

A halálozások számának emelkedése mérséklődött, ugyanis áprilisban 9396 fő vesztette életét, ami 10%-kal, vagyis 1060 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Január és április között 43 098 volt a halálozások száma, ami 2270-nel kevesebb a tavaly január–áprilisinál adatnál, így ez némi javulást mutat.

A romló demográfiai mutatókat azonban csak a születésszám jelentős emelkedése javíthatná, és bár többféle intézkedést is hoztak, amelytől a gyermekvállalási kedv emelkedését remélték, ezek nem hoztak jelentős sikert.

A szakértők szerint a babaváró hitel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: idén lejár az 5 éves türelmi idő azoknál, akik elsőként igényelték a hitel folyósítását, ám a legfrissebb adatok szerint ebben az évben 12 ezer szerződés, összesen 115 milliárd forintban veszti el a kamattámogatást, mivel nem született meg a szerződésben vállalt első gyermek sem.

A természetes fogyás, amely az élve születések és a halálozások különbségét mutatja, 17 630 fő volt, ami 0,5%-kal alacsonyabb a 2023. január–áprilisi 17 712 fős értéknél, ám ez sem tekinthető jelentős javulásnak.

A statisztikai adatok egyetlen pontban mutatnak pozitív változást: áprilisban 3688 pár kötött házasságot, ami 6,4%-kal, tehát 223-mal több az előző év azonos időszakához képest. A szakértők szerint a 2020-as évek elején tapasztalható emelkedés, amit a családtámogatási lehetőségek igénybevétele is nagyban befolyásolt, jelentősen visszaesett a tavalyi évben, így pozitívnak tekinthető, hogy a házasulási kedv emelkedést mutat ebben a hónapban.

(Fotó: Pixabay)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.