Rohamosan, milliókkal csökkenhet a magyar lakosság száma

Legalább egymillió fővel, de az is lehet, hogy hárommillióval csökken Magyarország népessége a következő negyvenöt évben – derült ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének egyik tanulmányából. Utóbbi akkor következhet be, ha az alacsony születésszám mellett a magyarok elvándorlása tartós marad, amit egyáltalán nem tudnak pótolni a külföldiek. Növekvő termelékenység és emelkedő élettartam mellett is kedvezőtlen tendenciák várhatók a következő évtizedekben – idézi a dokumentum megállapításait a Világgazdaság.

2015. november 24., 16:37

A 168 Óra Online-nak nyilatkozó szakértők szerint ha a borúlátó jóslatok igazolódnak be, akkor 2100-ra akár ötmillió alá csökkenhet a magyarok száma. A becslés az ENSZ országokra lebontott átfogó előrejelzéséből származik, amit alátámaszt a KSH legfrissebb előrejelzése is.

A KSH Népességtudományi Intézetének alapforgatókönyve azzal kalkulál, hogy 2060-ra kevesebb mint nyolcmillióra fogyunk, de az is lehet, hogy 6,7 millióra, ha változatlan marad a gyermekvállalási kedv. Vagy inkább nevezzük kedvetlenségnek.

Az ENSZ becslése alapján még akkor is 6,5 millió környékére fogy a magyarság 2100-ra, ha fokozatosan növekszik a termékenység, és pár évtized múlva egy nő már valamivel több mint 1,8 gyereket vállal.

Ennél is rosszabbul alakul a magyarság sorsa, ha ebben az évszázadban nem találjuk ki, hogyan fékezzük le vagy fordítsuk vissza a kivándorlást, illetve hogyan pótoljuk az elfogyó lakosságot. Most a migrációs egyenlegünk negatív, többen mennek el innen, mint ahányan jönnek. Ha ezt az egyenleget feltornásznánk nullára, még akkor is kevesebb mint hatmillióan lennénk közepes termékenység mellett.

Az egyetlen remény az lehetne, ha viszonylag gyorsan emelkedni kezdene a termékenységünk, és a magyar nők átlagosan több mint 2,3 gyereket vállalnának. Ez a pálya azonban a szakértők szerint a lehetetlen kategóriájába tartozik.

A Népességtudományi Intézet legjobb forgatókönyve szerint is átlagosan 1,7 gyereket vállalna egy magyar nő, ami az ENSZ becslésében csak a közepes termékenységet súrolja alulról.

Ha a legrosszabb forgatókönyv jön be, akkor úgy nyolcvan év múlva négymillióra is csökkenhet a lélekszám Magyarországon.

Ha egyre kevesebb gyerek születik, akkor arányában egyre több lesz az idős ember, és közben meredeken apad a magyarok aktív csoportja, akiknek el kell eltartaniuk a a társadalom másik két részét. A 2100-as évek Magyarországán a jelenlegi közel másfél millió gyerek helyett csak nagyjából négyszázezer lesz, és több mint másfél millió 65 év feletti (ma közel 1,8 millió ember van ebben a korcsoportban). Akkoriban ezt a csoportot már nem a jelenlegi 6,6 millió aktív korú magyar tartja el, hanem alig több mint kétmillió.

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója a 168 Óra Online-nak úgy fogalmazott: „Ha megmaradunk a feltételezés szintjén, akkor nyilvánvaló, hogy amennyiben valahol nagyon lecsökken a népesség, máshol pedig ugrásszerűen megnő, akkor mozgásoknak kell elindulniuk. Így történt ez ezer éve is.”

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.