Sztrájkra készülnek a tanárok – munkabeszüntetés is jöhet

Csődöt mondott a szerdai tárgyalás a kormány képviselőivel. 

2021. december 15., 21:15

Szerző:

Figyelmeztető sztrájkot hirdet január 31-ére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – jelentette be a két szakszervezet szerda délután, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével, írja az Eduline. Ha a januári akció sem vezet eredményre, márciusra újabb sztrájkot szerveznek.

„Egy bohózatban vettünk ma részt. Ha tehetnénk, fekete zászlókat lengetnénk”

– mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt, a kormány képviselőjével folytatott tárgyalás után.

„Csak egy út maradt: mindent megteszünk azért, hogy megszervezzük a sztrájkot. Készüljetek, január 31-ére figyelmeztető sztrájkot fogunk hirdetni. A héten beadjuk a bíróságra a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó követeléseinket”

– tette hozzá.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja azt mondta, ha a figyelmeztető sztrájk nem vezet eredményre, március 16-án újabb sztrájkot szerveznek.

A portál közlése szerint a tárgyalásokon nem sikerült elérni, hogy vonják vissza az állami iskolák dolgozóira vonatkozó rendeletet, amely alapján fizetés nélküli szabadságra kell küldeni azokat, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Nem született megállapodás a béremelésről sem, a kormány – úgy tűnik–továbbra is ragaszkodik a tízszázalékos 2022-es emeléshez, ennél többet nem adnak. A két szakszervezeti vezető azt kérte az oktatásban dolgozóktól, hogy minél többen csatlakozzanak a figyelmeztető sztrájkhoz, és a szülőktől, diákoktól is azt kérték, hogy támogassák őket.

(Kiemelt képünk: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hivatalos Facebook-oldala)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.