Sztrájk lesz a közszférában csütörtökön, számos településen leállnak az önkormányzati hivatalok és az iskolák

2019. március 13., 17:45

Szerző:

Március 14-re, azaz csütörtökre egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Az MKKSZ háromszor 12 pontos követeléssorral állt elő.

Végül az utolsó pillanatban, szerdán is zajló tárgyalások a szociális ágazat esetében eredményt hoztak: a kormány megígérte, hogy április 30-ig megteremti a jogalapot, hogy megköttessen a kollektív szerződés a szociális ágazatban, illetve javaslatot nyújt be, hogy kidolgozzák a szociális ágazatban dolgozók bérfelzárkóztatási programját.

Boros Péterné (középen), az MKKSZ elnöke
Fotó: Facebook

Április 30-ig tehát a kormánynak be kell nyújtani a javaslatait. Cserébe a szociális ágazatban nem sztrájkolnak csütörtökön.

– Kaptak egy esélyt – utalt a kormányra Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a hvg.hu-nak.

A köztisztviselők és kormánytisztivelők sztrájkjához 7200 ember csatlakozott, valamint csatlakozik hozzájuk még 3000 pedagógus is, akik kétórás szolidaritási sztrájkot tartanak.

A sztrájk azt jelenti, hogy a tényleg halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni. Ez kényelmetlenséget jelent majd a polgároknak, de az ő érdekük is, hogy a köztisztviselők, kormánytisztviselők megmaradjanak, ne menjenek át máshova dolgozni, mert akkor tényleg nem lesz senki, akinél ügyeket lehet majd intézni – tette hozzá Boros Péterné.

Hogy pontosan hol lesz sztrájk, az titok, a szakszervezet ezeket az adatokat nem adja ki – ez majd ott derül ki, a helyszínen.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.