Szörnyetegek az égen, zivatar, jégeső és viharos széllökések várhatók

A gomolyfelhők pillanatok alatt magasra törnek, és bedörrennek. 

2022. június 10., 19:41

Szerző:

Változékony az időjárás a 20. hosszúsági kör széles sávjában a Balti-tengertől a Kárpát-medencén át a Jón-tengerig. Itt sekély ciklonális mező, és az ebben hullámzó, helyét alig változtató frontzóna található, és jellemzően záporok, zivatarok alakulnak ki napszaktól függetlenül. Ezek lokálisan jelentős, 30-50 mm mennyiségű csapadékot produkálnak. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását ez a hullámzó front alakítja, ami lassan kelet felé helyeződik át, nyugat felől pedig ezzel együtt anticiklon erősödik meg. Emiatt záporok, zivatarok kialakulása egyre inkább a középső és keleti területeken esélyesebb.

Pénteken és szombaton is az ország legnagyobb részén napos, gomolyfelhős idő várható, azonban a Dunától keletre, illetve a Dunántúl keleti részén erőteljessé válik a nappali gomolyfelhő-képződés, és legnagyobb eséllyel ezeken a területeken alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás kíséretében. Éjszakára csökken a felhőzet és a csapadékhajlam is. Az északi, északkeleti szél időnként megerősödik, a nyugati megyékben pénteken viharossá fokozódik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős, viharos széllökések. 

Érdemes az eget kémlelni, ugyanis a gomolyfelhők pillanatok alatt magasra törnek, és bedörrennek – írja az Országos Meteorológia Szolgálat. A zivatarokat leginkább a középső harmadban kísérheti felhőszakadás, emellett

néhány átmeneti viharos széllökés és jégeső is társulhat hozzájuk. Egy-két heves zivatar is előfordulhat. Az intenzív csapadékhullás hatására egyébként hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet, a relatív nedvességtartalom viszont jelentősen megnő, így fülledtté válik az idő.

Továbbra is veszélyjelzés van érvényben zivatarokra. Kezdetben a Duna vonalában és attól keletre még viszonylag nagy számban fordulnak elő zivatarok. Ezeket leginkább a középső harmadán (a Duna-Tisza közén és a Duna vonalában) kísérheti felhőszakadás (rövidebb idő alatt ált. > 20-30 mm, ám erősebb gócok esetén 40 mm-t meghaladó összeg sem kizárt), emellett néhány átmeneti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés és jégeső (~ 1-2 cm) is társulhat hozzájuk. Néhány helyen továbbra is előfordulhat heves zivatar (akár 85-90 km/h körüli átmeneti szélrohamokkal; illetve nagyobb méretű, akár 2 cm-t meghaladó jéggel kísérve).

Éjszaka fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de főként az északkeleti tájakon, illetve a Dél-Dunántúlon még hajnalban is előfordulhat dörgés, villámlás. Szombat napközben is elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre alakulhat ki zivatar, de a maihoz képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat ekkor is kísérheti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm), esetleg intenzív csapadék (> 15-20 mm)

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25, 31 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. „Szörnyeteg” Baja felett. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook.)