3,4 milliárdból újult meg a budavári Lovarda és Csikós udvar

A Kulturális Örökség Napjai keretében lesz elérhető a nagyközönség számára.

2021. szeptember 14., 19:30

Szerző:

Elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagy részének rekonstrukciója. „Ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem, úgy a Lovarda és környezetének rekonstrukciója is bizonyítja, hogy a magyar képző- és iparművészet képes helyreállítani a 2. világháború és kommunizmus rombolásának áldozatául esett műemlékeket” – fogalmazott az épületek keddi megtekintése alkalmával Gulyás Gergely.

A miniszter szerint sikerült egy dicső és nagy múltra visszatekintő alkotást helyreállítani. Gulyás Gergely szerint a budai Vár felújító munkálatai és az I. kerület fejlesztése is az egész országot büszkeséggel töltheti el. A miniszter szerint a főváros számára is szükséges közösségi tereket sikerült a Hauszmann-program keretében létrehozniuk. „A Karmelita kolostor felújításának kivételével pártpolitikai viták fölötti ügynek tűnt a helyreállítás, és bízunk abban, hogy ennek a történelmi térnek a helyreállítása a továbbiakban is zavartalanul haladhat” – tette hozzá Gulyás. 

Gulyás a bejáráson azt is elmondta, hogy a Csikós-udvar már idén szeptemberben a Budapesti Borfesztivál egyik helyszíne lehet. A miniszter reményei szerint pedig később a budapestiek egyik kedvelt kikapcsolódási területévé is válik. Még 2016-ban L. Simon László nyilatkozta az Origónak, hogy nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a budai Vár teljes rekonstrukciója. A felújítás kezdetekor csak a budavári Lovarda újjáépítésére 3,4 milliárd forintot szántak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Hadik András lovasszobra a budai Várban. Fotó: Shutterstock)