Szokott gyógyszert rendelni interneten? Van egy rossz hírünk

Épp a súlyos járványhelyzet idején hozza lehetetlen helyzetbe a Fidesz a vény nélküli készítmények internetes beszerzését – írja a Népszava. 

2021. december 1., 08:26

Szerző:

Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése – az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament. Ezzel Magyarország csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához – ugyanis Európában csak ebben a két országban nem lehet interneten vény nélküli készítményt beszerezni – áll a Népszava összeállításában

A Semjén Zsolt (KDNP) által október közepén benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosították a gyógyszertörvényt is. Így a jövőben bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek.

– Úgy véljük, hogy ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat egyaránt, különösen egy ilyen járványhelyzet idején – reagált a lapnak az új szabályra Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Amint a lapnak Marjai Tamás elmondta, az elmúlt időszakban nagyon sok, összesen több mint 500 patika fogott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba. Azaz minden ötödik gyógyszertárnak van már ilyen engedélye, és végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint: „Magánszemély helyett és nevében eljárva, üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető.” Azt, hogy ez a szociális segítőknek is meggátolja-e a segítségnyújtását, akik az otthon ápoltak nevében járnak el, egyelőre nem tudni. 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.