Megszökött a börtön elől Porkoláb Zsolt, a BRFK volt főtisztje

2019. augusztus 27., 09:54

Szerző:

Nem vonult be büntetése letöltésére a befolyással üzérkedés miatt három év szabadságvesztésre ítélt Porkoláb Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) volt főtisztje, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja - írja a Magyar Nemzet.

A volt rendőrtisztet és bűntársát, Labanc Ferencet, a BRFK egykori főnyomozóját idén januárban befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt három-három év szabadságvesztésre ítélték másodfokon. Porkoláb büntetése jogerős, börtönbehívója június közepén meg is érkezett. A volt főtiszt azonban megszökött, de a fejvadászok szerint hamarosan fel kell bukkannia, mert súlyos cukorbeteg, és gyógyszerekre van szüksége a folyamatos kezeléshez. Ezek speciális és nagyon drága gyógyszerek, amelyekhez csak orvos által felírt recepttel lehet hozzájutni. Ezen a vonalon akkor is megtalálják, ha álnéven bújt meg valahol Magyarországon. Más a helyzet, ha külföldre menekült, de utóbbira eddig semmi sem utal.

Porkoláb Zsolt
Fotó: police.hu

Labanc Ferenc volt főnyomozó felülvizsgálati kérelmének elbírálására és a börtönbehívóra vár. Ő a Magyar Nemzetnek azt mondta, be fog vonulni és megkezdi büntetése letöltését.

A vádirat és az ítélet szerint Porkoláb és Labanc érdekeltségébe tartozott egy magánnyomozásra és követelésbehajtásra szakosodott vállalkozás. Az ügyfeleiknek azt állították, rendőri múltjuk révén a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájuthatnak, illetve az eljárásokat befolyásolni is tudják. Az adatokat azonban már nem szerezték meg, a sikerdíjat viszont mindig zsebre tették.

A BRFK két volt főtisztjét 2014 augusztusában a Terrorelhárítási Központ kommandósainak közreműködésével fogták el a nyomozó ügyészek.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.