A szociális törvény ellen tiltakozott az LMP

A Kossuth téren, a parlament előtt a felszólaló képviselők egyszerűen szegényellenesnek nevezték a tervezett szociális törvénymódosítást.

2022. november 21., 20:12

Szerző:

A szociális törvény ellen tiltakoztak hétfőn este a Kossuth téren az LMP és más szervezetek képviselői is. A tiltakozás azt kifogásolja, hogy egy, az 1993-as Szociális törvényt módosító javaslat szerint nem az állam, hanem az egyén és a család feladata a nehéz anyagi helyzetbe kerültekről való gondoskodás, a létminimum fogalmát pedig felváltanák egy úgynevezett szociális vetítési alappal a segélyezés kiszámítása során.

A Mérce tudósítása szerint a tüntetésen Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter LMP-s politikusokon kívül Jámbor András, a Párbeszéd Józsefváros-Ferencvárosban megválasztott egyéni képviselője is beszédett mondott.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese arról beszélt: a törvényjavaslat szerinte beleillik az állami ellátórendszerek leépítésének eddigi fideszes politikájába. Kanász-Nagy mindehhez hozzátette, az összes szakértő, civil szervezet ellenzi a törvénymódosítást, semmilyen szakmai egyeztetésen nem esett át a javaslat.

„Furcsa újra az LMP zászlói előtt állni, az élet néha újra összehozza a dolgokat” – mondta el Jámbor András, a Párbeszéd-frakció tagja, aki egykor az LMP tagja is volt.

Jámbor úgy vélte, a törvénymódosítással „bajbajutottsági versenyt” rendez a kormány, ezen a versenyen pedig nyilvánvaló előnnyel indulnak egyesek. Ungár a jelenlévő pár tucat résztvevőre utalva azt is megjegyezte, úgy látszik, sokat kell még dolgozni azért, hogy a megélhetési- és szociális kérdések kerüljenek az ellenzéki politika homlokterébe.

(Kiemelt kép: A szociális törvény ellen tiltakozott az LMP és a Párbeszéd szombaton este. Fotó: LMP, Facebook)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.