Szlávik tisztázta, mi is a flurona

Az infektológus szerint a flurona nem számít új vírusmutációnak.

2022. január 5., 10:11

Szerző:

A flurona nem tekinthető új koronavírus-mutációnak, mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János szerint ez a megjelölés ugyanis azt jelentené, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak „nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni.” 

Hasonlóan vélekedik a kérdésről Jakab Ferenc virológus is, aki az ATV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: két teljesen különböző vírusról beszélünk, amelyek semmi esetben és semmilyen lehetőség szerint sem tudnak egymással keveredni. 

Szlávik ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot. Ezért őket arra biztatja, hogy mind az influenza elleni, mind pedig a koronavírus elleni védőoltást vegyék fel. 

Az ötödik hullámról szólva Szlávik elmondta, véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, és fel kell készülni az esetszámok növekedésére is. Reményei szerint azonban – az oltásoknak köszönhetően – a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát. A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak – emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme oltatlan, írja az MTI.

Az infektológus szerint nincs nagy esély arra, hogy a járvány az idén végleg véget érhet. Mint mondta, "van olyan nézet", hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül. A negyedik védőoltásról szólva Szlávik János azt mondta, meg kell várni más országok negyedik oltással kapcsolatos tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad. Hangsúlyozta, egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de „ezek egyike sem csodaszer”.

Jakab Ferenc szerint is két teljesen különböző vírusról beszélünk, amelyek semmi esetben és semmilyen lehetőség szerint sem tudnak egymással keveredni, és elismerte, abban nincs semmi meglepő, hogy egy ember két vírussal fertőződjön egy időben.

(Kiemelt kép: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Fotó: MTI | Kovács Attila)