Szlávik János nem ért egyet a WHO-val, szerinte igenis veszélyes az omikron

Az infektológus főorvos szerint nem érdemes reménykedni abban, hogy véget ér a világjárvány. 

2022. január 25., 08:44

Szerző:

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatójának elmondása szerint a koronavírus omikron változatának berobbanásával véget ér a világjárvány, Szlávik János elárulta, egyáltalán nem ért egyet ezzel a kijelentéssel. 

Az infektológus főorvos szerint jó lenne azt hinni, hogy lesz egy nyugodt nyarunk, de hogy ősztől mire lesz, arról nem lehet mit tudni. Hozzátette: az omikron kapcsán viszont több jó hír is van, hiszen az oltottaknál valóban enyhe tünetek jelentkeznek, és 6-7 nap alatt fel is gyógyulnak a fertőzésből. Figyelmeztetett, az oltatlanoknál azonban ez a vírusvariáns is tud súlyos tüdőgyulladást okozni, írja a Blikk

Szlávik szerint az omikronnál rengeteg új tünet jelentkezhet – például a tüsszögés, az izomfájdalom, a fejfájás, a derék- vagy hátfájdalom – amelyek mellett ritka a szag- és ízérzés elvesztése. 

„Olyan sok mutáció van rajta, hogy várható volt, a klinikai lefolyásban is különbözik majd. És különbözik is, hála istennek, a jobbik oldalon. Megfigyelhető, hogy ez a mutáció, ami a gyerekeknél gyakoribb, nem súlyosabb, de jobban terjed a tüskefehérje mutációi miatt"

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.