Szili Katalin lemond kormánybiztosi pozíciójáról

A kalandos politikai utat bejárt politikus inkább marad a jól jövedelmező egyetemi kuratóriumi tagságánál s lemond kormánybiztosi pozíciójáról.

2023. február 27., 14:32

Szerző:

Szilihez hasonlóan döntött Guller Zoltán miniszteri biztos, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott és Wáberer György kormánybiztos is. Ez utóbbi döntése azért is pikáns, mert a közelmúltban vált meg szállítmányozási cégbirodalmától, miután Tiborcz István többségi tulajdonos lett Wáberer vállalkozásában. Wáberer Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosként működött. A jövőben inkább a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja marad.

Mint ismert, Gulyás Gergely február 9-én bejelentette, hogy a magánalapítványokba apportírozott állami egyetemek kuratóriumaiban a jövőben nem vesznek részt kormánymegbízottak, miniszterek. Mint tette ezt eddig többek között Szijjártó Péter és Varga Judit is. Gulyás Gergely akkor közölte: „azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra” – emlékeztet a 24.hu.

A kormány ezt a döntését azt követően hozta meg, hogy az Európai Tanács decemberi határozatában megdöbbenve tapasztalta a fenti pozíciófoglalásokat, amiket összeférhetetlennek ítélt. 

(Kiemelt kép: Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott nyilatkozik a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjprogramjának felvidéki záróeseményének helyszínén, a lévai Juhász Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában 2022. december 13-án. Fotó: MTI/Komka Péter)

 

07:52

Felsővezeték-szakadás miatt késések várhatók a Déli pályaudvarról induló és oda érkező vonatoknál, közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.