Szijjártó: zöld áram jöhet a tenger alatt Magyarországra

A háború miatt Európában energiaellátási válság van, amelynek feloldása csak úgy lehetséges, ha új energiaforrásokat tudunk Európába irányítani, írta szombat reggel Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2022. december 17., 07:49

Szerző:

Szijjártó Péter szerint ez azonban mindaddig csak álom marad, amíg a megfelelő szállítási útvonalak létre nem jönnek.

A miniszter jelezte, hogy a nap folyamán Bukarestben megállapodást írnak alá Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői egy, a világon egyedülálló infrastrukturális beruházásról.
 

A Fekete-tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a Kaszpi-térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Georgiában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani.
 

Az energiabiztonság fizikai és nem politikai kérdés, politikai nyilatkozatok helyett valódi építkezésre van szükség. Ma Bukarestben egy fontos lépést teszünk ebbe az irányba – zárul Szijjártó Péter bejegyzése.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.