Szijjártó szerint a kormány a globális többséghez tartozik

Még ha kisebbségen is van a diplomáciai rendezést valló álláspontjával a transzatlanti szövetségen belül.

2023. április 4., 13:24

Szerző:

Jelenleg a gazdasági együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat legjobban működő pillére, és a kormány számít a Magyarországon jelen lévő amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében – közölte Szijjártó Péter hétfőn, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) hétfői fórumán Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter szerint naiv illúziónak bizonyult a tavalyi év elején a remény, hogy nyugodtabb idők jönnek a koronavírus-járvány után. Ezt a reményt cáfolta az orosz-ukrán háború kitörése – idézi az elhangzottakat az ATV.

Szijjártó hibának nevezte, hogy Európa versenybe bocsátkozott a világ vezető katonai hatalmának számító Egyesült Államokkal az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás terén. Emlékeztetett, hogy a háború Európában zajlik, és bár a negatív következmények globálisak, legsúlyosabban a szomszédságban érezhetők, nem az országtól több ezer kilométerre.

Véleménye szerint hazánk kisebbségben van a diplomáciai rendezést képviselő álláspontjával a transzatlanti szövetségben, de – mint fogalmazott – a világ nem csak ezekből az országokból áll.

„A kormány a globális többséghez tartozik” – véli a külügyminiszter.  

Beszámolt arról is, hogy Magyarország nem diszkriminálja egyetlen állam vállalatait sem, így a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává vált az autóiparban, ami garancia a hosszú távú gazdasági növekedésre és védettséget jelent a bizonytalanságokkal szemben.

Kijelentette: az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget, 1700 vállalat mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, és 2022-ben – 16 százalékkal – megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja. Jelenleg a gazdasági együttműködés az amerikai–magyar kapcsolat legjobban működő pillére – közölte.

Még akkor is így van, ha az amerikai adminisztráció pillanatnyilag nem nyitott a tavaly nyáron felmondott kettős adóztatás kérdésének újratárgyalására – emlékeztetett Szijjártó.

Szijjártó Péter határozottan kiemelte a fórumon, hogy „határozott jelzést adott” a magyar álláspontról az amerikai kormányzatnak, és a magyar pénzügyminiszter is tárgyalást kezdeményezett amerikai kollégájával Washingtonban a kérdésben. Azonban, mint kiderült, ez nem vezetett eredményre – közölte az Amerikai Kereskedelmi Kamara hétfői fórumán a külgazdasági és külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán az Intercontinental Budapest Hotelben 2023. április 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.