Szijjártó: sikertelen stratégia, hogy hozzunk mindenkit Európába

A Hungary Helps Programban idén 25 országban 1,4 milliárd forint értékben támogat Magyarország olyan programokat, amelyek segítik a közösségek helyben maradását - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalán megosztott videójában.

2023. április 16., 12:03

Szerző:

Szijjártó Péter arról beszélt: a világ számos, rendkívül súlyos kihívással néz ma szembe. Ezek közül az ukrajnai háború szerepel a hírek között az első sorban és ma már kevesebbet beszélünk az egészségügyi kihívásokról, a világszerte pusztító járványokról, az egyre súlyosbodó migrációs nyomásról, a terrorizmus egyre súlyosabb elterjedéséről és az extrém ideológiák térnyeréséről – mondta.

Hangsúlyozta, a világ számos pontján súlyos napi kihívások közepette kell, hogy éljék életüket az emberek.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt években sikertelen volt az a stratégia, amely arról szólt, hogy „hozzunk mindenkit Európába”. Ehelyett mindenkinek a lakóhelyén kellene segítséget nyújtani abban, hogy otthon tudjon maradni – tette hozzá. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: „a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt oda hozni, ahol egyelőre nincsen baj”.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Magyarország a világ 50 országában támogatta eddig a közösségek helyben maradását iskolák, kórházak és az infrastruktúra fejlesztésével. Közölte: Magyarország ezeréves keresztény államiságából adódóan kiemelten koncentrál a keresztény közösségek támogatására, amelyek a világ számos pontján megpróbáltatások közt kell, hogy éljenek.

Emellett a program koncentrál Afrikára is, ahol részben az élelmiszerhiányból adódóan, részben a természeti katasztrófák miatti nehézségek következtében az extrém ideológiák terjedése a terrorizmus fenyegetettségének súlyosbodásával jár – jelezte. Megjegyezte: a közel-keleti és ázsiai térség is fókuszban marad, valamint Magyarország a nyugat-balkáni térségre is figyel, ahol a migráció nehezíti meg az emberek életét.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Azbej Tristannal, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárral fogadja a magyar-orosz csúcstalálkozó alkalmából Magyarországra látogató közel-keleti keresztény egyházak vezetőit 2019. október 29-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

20:10

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.