Szijjártó Péter: rám szóltak, hogy ne hazudjak

Sajátos videóban támadta az unió szankciós politikáját Szijjártó Péter. A drámai zene sem hiányzik.

2022. november 19., 17:30

Szerző:

„Hát ugye, voltak ezek az elvárások, amikről itt előbb beszéltem Önöknek, hogy orosz gazdaság a térdére, a háború gyorsan véget ér. Mondom, ez volt az elvárás, azért nem tartunk itt.  Mire néhány nyugat-európai kolléga és az Európai Unió főképviselője egy emberként kezdte mondani, hogy ne  hazudjak, mert ilyen elvárás sose volt” – mondta Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videójában.

Majd úgy folytatta: „és megkérdeztem, hogy de akkor, ha nem volt – márpedig volt, hát ott ültem a vitákon –, ha nem az volt az elvárás a szankciókkal szemben, hogy azok segítenek a háborút hamarabb lezárni, akkor mi?”.

Értékelése szerint a szankciók teljes csődjének legnagyobb beismerése az, hogy ma Nyugat-Európában és Brüsszelben letagadják, hogy a szankciók első körének a bevezetésekor az elvárás épp az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni.

Szijjártó szerint ezek után „mindenki számára világos kell hogy legyen, hogy az Európai Unió kizárólag azért akar újabb és újabb szankciókat bevezetni, hogy a saját maga hibás, rendkívüli mértékben súlyos károkat okozó döntéseit még valahogyan mentegesse”. 

(Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/KKM)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.