Szijjártó Pétert nem fogják beengedni az ENSZ-be

A külügyminiszter hiába van beoltva, ha az ENSZ közgyűlésén nem elfogadott a Szputnyik vakcina. 

2021. szeptember 20., 11:28

Szerző:

Habár Szijjártó Péter személyesen is részt szeretne venni az ENSZ 76. közgyűlésének hétfőn kezdődő őszi ülésszakán, lehet erre nem lesz lehetősége. A külügyminisztert ugyanis orosz vakcinával oltották be, amit nem fogad el a WHO, se az amerikai hatóságok. Márpedig a közgyűlésen személyesen csak elismert, engedélyezett oltással rendelkezők vehetnek részt. Hiába lenne elég PCR-teszt az Egyesült Államokba való beutazáshoz, a közgyűlésnek helyet adó New York és az ENSZ is saját hatáskörben szigorúbb szabályokat hozott, megnehezítve ezzel a magyar külügyminiszter dolgát. 

A minisztert márciusban kapta meg az orosz Szputnyik V. vakcinát, amit viszont azóta sem fogadnak el a világ több országban sem. Nem engedélyezte azt egyelőre az Európai Gyógyszerügynökség az ENSZ Egészségügyi szervezete (WHO), és az amerikai egészségügyi hatóság sem. A WHO épp a múlt héten jelentette be, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a szer engedélyeztetését, mivel nem látnak rá garanciát, hogy a gyártás során nem kerül esetleg szennyeződés az ampullába – írja a 24.hu.

 

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az egyik legnagyobb dél-koreai autóipari beszállítónak számító Hanon Systems beruházásavatóján Pécsen 2021. szeptember 16-án. Fotó: MTI/Kiss Dániel.)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.