Dühöng a magyar közmédia egy BBC-s Szijjártó-interjú miatt

Szerintük az ügy bizonyíték arra, a BBC az objektivitás helyett a inkább liberális mainstreamet követi. 

2021. július 31., 12:15

Szerző:

Elkaszálta a BBC a magyar közmédia kérelmét, hogy itthon is sugározhassák a múlt hét csütörtökön Szijjártó Péterrel készült Hard Talk interjút. A kemény beszélgetésben a külügyminisztert a sokak szerint a melegellenes „családvédelmi” törvényről (pedofiltörvény) kérdezték, de szóba került az is, hogy mit szólna hozzá, ha iskolásként kiderülne a gyermekéről, hogy meleg. A BBC nem indokolta meg különösebben a döntését, de Bende Balázs a közmédia vezető külpolitikai újságírója szerint csak cikinek érezték a magyarok előtt a saját anyagukat – írta a hirdado.hu

A harminc perces interjút azután akarta megszerezni a kormánypárti média, hogy a nemzetközi és a helyi sajtóorgánumok is nagy visszhanggal adták le. A jogokért egy hétig leveleztek az illetékesekkel. A közmédia szerint az interjú nem érhette el a kívánt célt, mert az M1 hiába akarta megszerezni a sugárzási jogokat, a BBC hosszú huzavona után megtagadta. 

„A BBC cikinek érezte azt, hogy ezt megmutassuk mi itt Magyarországon országnak-világnak.

Úgyhogy nekünk nagyon az az érzésünk, hogy ez az oka annak, hogy a BBC végül egy hét tanakodás, gondolkodás, ide-oda küldözgetés után azt a választ adta, egy jogász keresett meg bennünket, hogy jelen pillanatban nincsenek meg az eszközök ennek az egy epizódnak a nemzetközi terjesztésére. Tehát nem kapjuk meg” – ismertette Bende Balázs.

Az újságíró hozzátette: ez a fajta elzárkózás teljesen szokatlan a brit tévétársaság részéről, hiszen a híradós anyagok és hírműsorok cseréje teljesen bevett dolog. Azokért a közmédia fizet. Bende Balázs hangsúlyozta: az ügy egy tendenciára hívta fel a figyelmet. „Azokban az ügyekben, amik érzékenyek lettek vagy a nemzetközi, nyugati, baloldali, liberális társadalom számára – akár legyen ez migráció, akár LMBTQ-ügyek –, megtagadják ezeknek a képeknek az átadását, főleg akkor, hogyha azt szeretnénk bemutatni, hogy ezekkel kapcsolatban más országokban, nyugati országokban probléma van” – szögezte le.

Az újságíró szerint nem ez volt az első eset, hogy a magyar közmédiának nem adott sugárzási jogot a BBC. Példaként említette meg a 2015-ös esetet, amikor a  kölni szilveszteri molesztálások ügye volt a fókuszban. Elmondta, az esetet a német média napokig elhallgatott, de legutóbb egy hete az MTVA-nak a svéd közszolgálati televízió sem adott át jogi okokra hivatkozva felvételeket akkor, amikor két kisgyermeket lelőttek egy játszótéren, Stockholm közelében.

Korábban írtunk róla, hogy Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában volt vendég, a teljes beszélgetést pedig saját Facebook-oldalán is megosztotta múlt hét csütörtökön. A külügyminisztert Stephen Sackur, a BBC Hard Talk című műsor riportere kérdezte a Magyarország és az Európai Unió közötti egyre feszültebb viszonyról és a sokak szerint melegellenes „családvédelmi” törvényről (pedofiltörvény), de szóba került az is, hogy mit szólna hozzá, ha iskolásként kiderülne a gyermekéről, hogy meleg. A miniszter egyenes válasz helyett inkább a biológiát és az LMBT-aktivisták közoktatási intézményekre gyakorolt hatását kezdte ecsetelni. Erről bővebben itt olvashat.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Soós Lajos)