Szijjártó Péter három repülővel vitte a 33 lélegeztetőgépet

A baráti Mongóliába sikerült így leszállítani az adományt.

2021. augusztus 11., 11:37

Szerző:

Az Orbán-kormány még július végén 33 lélegeztetőgépet adományozott Mongóliának. Az adományt Szijjártó Péter kíséretében szállították le Ulánbátorba. A 24.hu azt írja, hogy a diplomáciai találkozó és adományozáshoz két repülőgép is elég lett volna, a külügyminiszter ennek ellenére egy harmadikat is igénybe vett. 

Szijjártó Péter saját Facebook oldalán, még az indulás előtt úgy fogalmazott: „sok cuccot nem kell vinnünk, a repülés alatt elveszítjük az éjszakát, reggelre érkezünk, és a tárgyalások után indulás vissza! Nagyjából 24 óra múlva újra itt!” A repülési adatokból és a Facebook-on közzétett képekből azonban kiderült, hogy a külügyminiszter szerdán 17:30 körül a honvédség új csapatszállítójával indult el Ulánbátorba. Az Airbus A319-es 144 utast is képes befogadni. A hatótávja azonban kicsi, ezért a gépnek még tankolnia is kellett Oroszországban. Erről is közölt videót a külügyminiszter.

A lélegeztetőgépeket 29-én adták át. Ekkor érkezett meg Magyarországról egy másik szállítógép segítségével a magyar kormány adománya. Az Airbus A330-200F típusú repülőt, a kormány 17 milliárd forintért szerezte be. A magyar és a mongol külügyminiszter találkozója után Szijjártó Péter indult is volna vissza Magyarországra. A rövid találkozó után az Airbus nem szállhatott fel gyorsan, a személyzet számára előírt kötelező pihenő idő miatt. A külügyminiszter hazaútját ezért úgy oldották meg, hogy a Hadügyminisztérium Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, fél nappal az Airbusok után. A repülési adatok szerint a Falcon 29-én csütörtökön 17 óra 30 körül landolt Ferihegyen. Ezzel a magyar külügyminiszter fél napot spórolt magának a hazatéréssel. 

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter kiszáll az Ulánbátorban landolt repülőgépből 2021. július 29-én. Fotó: Szijjártó Péter facebook oldala)

 

 

 

Az ország számos pontján nyilvános hanukai gyertyagyújtást szervez az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget.