Szijjártó Péter: a külügy dolgozik Orbán kijevi látogatásán

Szijjártó Péter szerint van rá mód, hogy összehívják az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottságot, de csak akkor, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják a jogaikat, ő maga pedig szívesen elutazik Kijevbe, ha hívják, az oroszokkal pedig bármikor tárgyalhat, Orbán Viktor ukrajnai útjának előkészítésén pedig már dolgozik a külügy. 

2023. február 23., 12:00

Szerző:

„Azt szeretnénk, ha a magyarok visszakapnák azokat a jogokat, amelyekkel 2014-ben még rendelkeztek Ukrajnában. Tehát lehessen magyarul tanulni egészen az egyetemig, lehessen anyanyelven érettségizni, ne kelljen kárpátaljai művelődési házakban magyar előadásokat ukrán szinkrontolmácsolással elrontani. A probléma most azért igazán égető, mert idén szeptembertől gyakorlatilag megszűnnek a kisebbségi iskolák. Csak állami iskolák lesznek kisebbségi nyelvoktatással”

 – mondta Szijjártó Péter az Index.hu-nak.

Hozzátette: ha az ukránok visszaállítanák a magyar kisebbségek eredeti jogait, akkor mi nem blokkolnánk, hanem hozzájárulnánk az ukrán–NATO miniszteri szintű bizottság összehívásához. Ezt a kérdést mi világosan a magyar kisebbség ügyéhez kötjük.

A magyar és ukrán diplomácia közötti éles szóváltások kapcsán úgy fogalmazott: „semmit sem kellene másképpen csinálnunk, ha visszatekintek az elmúlt egy évre. Továbbra sem látok okot arra, hogy fegyvereket kellett volna szállítanunk, nem látok okot arra, hogy fegyvereket kellett volna átengednünk, és azt sem gondolom, hogy a szankciók mindenképpen jó ötletek lettek volna. Arról se feledkezzünk meg, hogy mindeközben Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indítottuk el.”

„Furcsa folyamatosan azzal szembesülni, hogy a kijevi vezetés minket csepül, holott Ukrajna szomszédjai vagyunk, tehát gyakorlatilag mi érezzük legjobban a háború negatív hatásait, egy olyan háborúét, amit nem mi robbantottunk ki és emellett nem blokkoltunk semmilyen nemzetközi döntést, amely az ukránok számára fontos lett volna. Ez nem tisztességes”– mondta Szijjártó Péter. 

„Ezeket a sérelmeket eddig félretettük, beleértve a magyar kisebbség ügyét is, mondván, majd ha véget ér a háború, akkor tisztázzuk ezen ügyeket. Azonban tavaly év végén elfogadtak egy olyan törvényt Ukrajnában, amely mégis lehetetlen helyzetbe hozza az ottani kisebbségeket. Kénytelenek voltunk lépni, mert bár egy megtámadott országot segítünk, ugyanakkor ez az ország éppen a neki segítők számára hoz nagyon fájó szabályozásokat” – tette hozzá. 

Kérdésre, miszerint miért nem utazott még Kijevbe, Szijjártó Péter azt válaszolta:

„Ha kapok meghívást és előzetesen meg tudunk állapodni a látogatás érdemi témáiról, időpontjáról, akkor szívesen megyek, de ilyen meghívás eddig még nem érkezett.”

Moszkvai és minszki látogatásai kapcsán hozzátette: nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat ahhoz, hogy az egymással szembenállók valamikor is érdemben tudjanak tárgyalni. Mint mondta: csak beloruszokkal egyeztettem, ám ha az oroszokkal tárgyalt volna, akkor arról is beszámolt volna. 

„Ha én bármikor akarok tárgyalni az oroszokkal, akkor tárgyalok, nem kell ahhoz nekem egy harmadik országba repülnöm”

Orbán Viktor kijevi esetleges látogatása kapcsán azt mondta: amikor a látogatás időszerű lesz, akkor el is fog utazni a magyar kormányfő, a külügy jelenleg dolgozik ennek előkészítésén.

(Kiemelt kép: a Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/KKM)