Szijjártó Péter: a NATO nem résztvevője a háborúnak

Szerinte a magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot.

2022. március 4., 14:45

Szerző:

Bejelentést tett a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter elmondta, az a megnyugtató hír született, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem hoztak semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre.

„A résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak. Mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO, mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter így fogalmazott: „Magyarország mindenkinél erősebben békét akar és azt, hogy ez a háború minél előbb véget érjen. A legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát" – fogalmazott. A politikus azt is hozzátette, hogy a magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot, további erőkre nincs szüksége.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszédet mond az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 23-án. Fotó: Mary Altaffer / POOL / AFP)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.